Monet säilykkeet säilötään öljyyn maun ja tuoreuden säilyttämiseksi.
Säilykkeistä jää usein kuitenkin öljyä ylitse, jolle ei välttämättä löydy heti järkevää käyttötarkoitusta.
Avattuja säilykkeitä ei myöskään saa säilyttää jääkaapissa.
Marttojen kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen kertoo, että säilykkeet tulisi käyttää kerralla. Jos säilykkeitä kuitenkin jää yli, ne on aina siirrettävä toiseen säilytysastiaan.
Avatun säilyketölkin rikkoutunut pinta pääsee kosketuksiin hapen kanssa ja siitä voi liueta tinaa ruoan sekaan.
Toiseen astiaan siirretty säilyke kestää yhtä vähän aikaa kuin muutkin elintarvikkeet.
– Avattu säilyke pilaantuu yhtä nopeasti kuin mikä tahansa muukin elintarvike, Tuovinen toteaa.
Kuuluuko öljyt kaataa viemäriin vai bioastiaan?
Marttojen kehittämispäällikön mukaan öljyt kannattaa käyttää ruoanvalmistukseen.
– Öljyä voi lisätä esimerkiksi pasta- tai perunasalaattiin, hän vinkkaa.
Tonnikalan tai aurinkokuivattujen tomaattien öljylle ei välttämättä ole aina olemassa käyttötapoja – moni valuttaakin öljyt viemäriin, mutta tämä on virhe eikä niin saisi tehdä.
– Vaikka öljyä ei käyttäisi, ei sitä saa kaataa viemäriin, Tuovinen kertoo.
Öljy jähmettyy muiden rasvojen tapois putkistossa ja aiheuttaa pikku hiljaa tukoksia.
Öljy tuleekin kaataa biojätteeseen esimerkiksi talouspaperin avulla. Suurempi määrä öljyä voidaan hävittää kaatamalla öljy suljettavaan pulloon ja pullo sekäjätteeseen.