Terveellisistä vihanneksista ja juureksista puhuttaessa punajuuri ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen.

Punajuuri on kuitenkin poikkeuksellisen terveellinen juures, sillä se auttaa muun muassa kehoa puhdistamaan myrkkyjä ja parantaa verenkiertoa.

Kuva: pxhere.com

Listasimme alapuolelle monia syitä miksi sinunkin kannattaisi lisätä tämä kauniin värinen juures ruokavalioosi.

Ravinteikas juures

Runsaasti ravintoaineita: Punajuuret ovat erinomainen folaatin (B9-vitamiini), mangaanin, kaliumin, raudan, C-vitamiinin ja kuidun lähde. Nämä ravintoaineet ovat tärkeitä kehon eri toimintojen ylläpitämiseksi.

    Terveysvaikutukset

    1. Sydänterveys:
      • Nitraatit: Punajuuret sisältävät runsaasti nitraatteja, jotka elimistössä muuttuvat typpioksidiksi. Typpioksidi auttaa rentouttamaan ja laajentamaan verisuonia, mikä parantaa verenkiertoa ja voi alentaa verenpainetta.
    2. Antioksidanttiset ominaisuudet:
      • Betalaiinit: Punajuuret sisältävät betalaiineja, jotka ovat voimakkaita antioksidantteja. Ne auttavat torjumaan tulehduksia ja suojaavat soluja oksidatiiviselta stressiltä.
    3. Ruoansulatuksen tuki:
      • Kuitu: Punajuuri on hyvä kuidun lähde ja se tukee suoliston terveyttä, parantaa ruoansulatusta ja voi auttaa ehkäisemään ummetusta.
    4. Detoksifikaatio:
      • Maksanterveys: Betalaiinit tukevat maksaa sen detoksifikaatioprosesseissa, auttaen kehoa poistamaan myrkkyjä.
    5. Urheilusuorituskyvyn parantaminen:
      • Nitraatit ja hapenotto: Punajuurimehun on havaittu parantavan urheilusuoritusta lisäämällä hapenottoa ja vähentämällä lihasten väsymistä.
    6. Verenkierron parantaminen:
      • Nitraatit: Edistävät verenkiertoa ja voivat parantaa kognitiivista toimintaa parantamalla aivojen verenkiertoa.
    7. Verenpaineen hallinta:
      • Nitraattien vaikutus: Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että punajuurimehu voi auttaa alentamaan verenpainetta, mikä on hyödyllistä korkean verenpaineen hallinnassa.
    8. Verensokerin hallinta:
      • Verensokerin säätely: Punajuuren matala glykeeminen indeksi auttaa pitämään verensokeritasot tasaisina, mikä voi olla hyödyllistä diabeteksen hallinnassa.
    Kuva: Flickr.com

    Muita mahdollisia hyötyjä

    • Aivojen terveys: Parantunut verenkierto aivoihin voi tukea kognitiivista toimintaa ja ehkäistä ikääntymiseen liittyvää kognitiivista heikkenemistä.
    • Immuunijärjestelmän tuki: C-vitamiini ja muut antioksidantit vahvistavat immuunijärjestelmää ja auttavat taistelemaan infektioita vastaan.

    Huomioitavaa

    • Oksalaatit: Punajuuret sisältävät oksalaatteja, jotka voivat edistää munuaiskivien muodostumista. Munuaiskivistä kärsivien tulisi neuvotella lääkärin kanssa ennen suurien määrien nauttimista.
    • Beeturia: Punajuurien syöminen voi aiheuttaa virtsan tai ulosteen tilapäisen punertavan värjäytymisen, mikä on vaaratonta mutta voi säikäyttää.

    Punajuurten sisällyttäminen ruokavalioon voi tarjota monia terveyshyötyjä, mutta kuten kaikkien ruokien kohdalla, kohtuullisuus ja monipuolinen ruokavalio ovat avainasemassa parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

    Jaa uutinen ystävillesi!