Koti- ja mökkipihojen riesana tunnettu vuohenputki on villiyrtti, joka sopii monenlaisiin ruokiin.

Vuohenputki on monille tuttu rikkakasvi, joka voi nopeasti vallata koko pihan tai puutarhan. Vaikka vuohenputki onkin monien mielestä ärsyttävä näky, sitä kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa.

Kyseinen rikkakasvi sisältää myös vitamiineja ja hivenaineita, jotka tukevat terveyttä.

Huom! Muista tunnistaa villiyrtit varmasti ennen kuin keräät ja syöt niitä!

Tässä muutama herkullinen resepti, joissa voit käyttää vuohenputkea:

1. Vuohenputkipesto

Ainekset:

  • 2 dl tuoreita vuohenputken lehtiä (nuoria ja pehmeitä)
  • 1 dl basilikaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 0,5 dl pinjansiemeniä tai auringonkukansiemeniä
  • 0,5 dl parmesaanijuustoa (raastettuna)
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • Suolaa ja pippuria maun mukaan
  • 1 rkl sitruunamehua

Ohjeet:

  1. Pese ja kuivaa vuohenputken lehdet.
  2. Laita vuohenputki, basilika, valkosipuli, siemenet ja parmesaanijuusto tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen.
  3. Sekoita, kunnes ainekset ovat hienontuneet.
  4. Lisää oliiviöljy vähitellen sekoittaen, kunnes pesto saavuttaa oikeanlaisen koostumuksen.
  5. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla.
  6. Tarjoile pastan, leivän tai esimerkiksi grillatun kanan kanssa.

2. Vuohenputkikeitto

Ainekset:

  • 1 litra tuoreita vuohenputken lehtiä
  • 1 sipuli (hienonnettuna)
  • 2 valkosipulinkynttä (murskattuna)
  • 2 perunaa (kuorittuna ja kuutioituna)
  • 1 l kasvislientä
  • 2 dl kermaa tai kookosmaitoa
  • 2 rkl voita tai öljyä
  • Suolaa ja pippuria maun mukaan

Ohjeet:

  1. Pese ja hienonna vuohenputken lehdet.
  2. Kuumenna voi tai öljy kattilassa ja kuullota sipulia ja valkosipulia, kunnes ne ovat pehmeitä.
  3. Lisää perunakuutiot ja kasvisliemi kattilaan. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä.
  4. Lisää vuohenputken lehdet ja keitä vielä muutama minuutti.
  5. Soseuta keitto tehosekoittimella tai sauvasekoittimella tasaiseksi.
  6. Lisää kerma tai kookosmaito ja kuumenna keitto uudelleen, mutta älä keitä.
  7. Mausta suolalla ja pippurilla.
  8. Tarjoile kuumana leivän kanssa.
Kuva: Wikipedia Commons

3. Vuohenputki-pinaattipiirakka

Ainekset:

Pohja:
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 150 g voita
  • 2 rkl kylmää vettä
Täyte:
  • 2 dl vuohenputken lehtiä (hienonnettuna)
  • 2 dl tuoretta pinaattia (hienonnettuna)
  • 1 sipuli (hienonnettuna)
  • 2 valkosipulinkynttä (murskattuna)
  • 200 g fetajuustoa (muruina)
  • 3 munaa
  • 2 dl kermaa
  • Suolaa ja pippuria maun mukaan
  • 2 rkl oliiviöljyä

Ohjeet:

  1. Valmista piirakkapohja: Sekoita vehnäjauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan ja esipaista 200 °C noin 10 minuuttia.
  2. Kuullota sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä pannulla, kunnes ne ovat pehmeitä.
  3. Lisää vuohenputki ja pinaatti pannulle ja paista, kunnes lehdet ovat pehmenneet.
  4. Levitä kasvisseos esipaistetun piirakkapohjan päälle.
  5. Ripottele päälle fetajuusto.
  6. Sekoita munat ja kerma kulhossa. Mausta suolalla ja pippurilla.
  7. Kaada munakermaseos piirakan päälle.
  8. Paista piirakkaa 200 °Cnoin 25-30 minuuttia, kunnes täyte on kiinteytynyt ja pinta on kauniin kullanruskea.
  9. Anna piirakan hieman jäähtyä ennen tarjoilua.

Nämä reseptit hyödyntävät vuohenputken raikasta makua ja pääset samalla nauttimaan aidosta luomuruoasta. Hyvää ruokahalua!

Jaa vinkki ystävillesi!