Timjami on poikkeuksellisen monikäyttöinen yrtti, puhutaan sitten ruoanlaitosta, terveydestä tai siivouksesta.

Timjamin maku on intensiivinen ja sopii erinomaisesti yhteen liharuokien kanssa. Todella monissa resepteissä timjami kruunaakin mehevän pihvin valkosipulin ja voin kera.

Kaikki eivät kuitenkaan olleet välttämättä tietoisia siitä, että timjamia voi hyödyntää myös ilmanraikastimena ja pesuaineena.

Kuva: pxhere.com

Näin timjamia voi käyttää siivouksessa

Timjamin sisältämä tymoli on tehokas antiseptinen aine. Se tekee timjamista erinomaisen luonnollisen vaihtoehdon siivoukseen:

  1. Pintojen desinfiointi:
    • Valmista luonnollinen puhdistussuihke sekoittamalla timjaminlehtiä kuumaan veteen ja anna niiden hautua, kunnes vesi jäähtyy. Siivilöi lehdet pois ja kaada neste suihkepulloon. Voit lisätä myös etikkaa tehostamaan desinfiointikykyä. Tämä suihke sopii erinomaisesti keittiön ja kylpyhuoneen pintojen puhdistamiseen.
  2. Ilmanraikastin:
    • Keitä vettä ja lisää siihen tuoreita timjaminoksia. Anna seoksen jäähtyä, kaada suihkepulloon ja käytä huoneenraikastimena. Timjamin poistaa pahoja hajuja.
  3. Lattioiden pesu:
    • Lisää muutama tippa timjamiöljyä moppiämpäriin tai lattianpesuveteen. Timjami auttaa desinfioimaan lattiat ja jättää raikkaan tuoksun.
Kuva: pxhere.com

Timjamin terveyshyödyt

Timjamilla on pitkä historia lääkinnällisessä käytössä, ja sillä on useita terveyshyötyjä:

  1. Antiseptiset ja antibakteeriset ominaisuudet:
    • Timjami sisältää voimakkaita antiseptisiä yhdisteitä, kuten timolia ja karvakrolia, jotka voivat auttaa torjumaan bakteereja ja sieniä. Timjamia käytetään usein yrttiteenä lievittämään kurkkukipua ja hengitystieinfektioita.
  2. Ruoansulatuksen parantaminen:
    • Timjami voi auttaa ruoansulatuksessa stimuloimalla syljen ja mahanesteiden eritystä. Timjamitee voi lievittää ruoansulatusvaivoja, kuten turvotusta ja ilmavaivoja.
  3. Immuunijärjestelmän vahvistaminen:
    • Timjami sisältää runsaasti antioksidantteja, kuten C-vitamiinia ja flavonoideja, jotka voivat auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää ja torjumaan sairauksia.
  4. Yskän ja hengitystieoireiden lievittäminen:
    • Timjami toimii luonnollisena yskänlääkkeenä. Timjamitee tai -siirappi voi auttaa lievittämään yskää ja muita hengitystieoireita, kuten keuhkoputkentulehdusta ja astmaa.
  5. Tulehdusten vähentäminen:
    • Timjami sisältää tulehdusta ehkäiseviä yhdisteitä, jotka voivat auttaa vähentämään tulehdusta ja kipua esimerkiksi nivelissä ja lihaksissa.

Tiesitkö, että timjami voi auttaa sinua olemaan terveempi ja samalla olla hyödyllinen siivotessa? Jaa tieto ystävillesi.