Saatoit ehkä tietää, että kiivi on todellinen vitamiinipommi – mutta tiesitkö, että myös sen kuori kannattaa syödä?

Kiivi on erinomainen lisä smoothieihin ja hedelmäsalaatteihin sen makean ja hieman kirpeähkön maun vuoksi. Ja mikä parasta, sisältä kauniin vihreä hedelmää on helppo käsitellä ja sitä saa kaupoista ympäri vuoden.

Listasimme alapuolelle syitä miksi sinun tulisi syödä myös kiivinkuoret.

1. Runsaasti ravintokuitua

Kiivinkuori sisältää merkittävästi ravintokuitua, joka on tärkeää ruoansulatuksen kannalta. Ravintokuitu auttaa ylläpitämään terveellistä suoliston toimintaa, ehkäisee ummetusta ja edistää kylläisyyden tunnetta, mikä voi auttaa painonhallinnassa.

2. Korkea antioksidanttipitoisuus

Kiivinkuori on täynnä antioksidantteja, kuten C-vitamiinia, E-vitamiinia ja flavonoideja. Nämä yhdisteet auttavat torjumaan vapaita radikaaleja, jotka voivat vahingoittaa soluja ja aiheuttaa kroonisia sairauksia. Antioksidantit tukevat myös immuunijärjestelmää ja hidastavat ikääntymisen merkkejä.

3. Monipuoliset ravintoaineet

Kiivinkuori sisältää monia tärkeitä ravintoaineita, kuten kaliumia, folaattia ja K-vitamiinia. Kalium on tärkeä sydämen terveydelle ja verenpaineen säätelylle, folaatti on välttämätön solujen jakautumiselle ja K-vitamiini on tärkeä veren hyytymiselle ja luuston terveydelle.

Kuva: pxhere.com

4. Tulehdusta ehkäisevät ominaisuudet

Kiivinkuoren antioksidantit ja muut bioaktiiviset yhdisteet voivat auttaa vähentämään tulehdusta kehossa. Tulehdus on monien kroonisten sairauksien taustalla, joten tulehduksen vähentäminen voi parantaa yleistä terveyttä.

5. Ympäristöystävällisyys ja jätteen vähentäminen

Syömällä kiivinkuoren voit vähentää ruokajätettä ja hyödyntää koko hedelmän ravintoarvon. Tämä on ympäristöystävällinen tapa kuluttaa ruokaa ja voi auttaa vähentämään ruokahävikkiä.

6. Helppo tapa lisätä ravinteita ruokavalioon

Kiivinkuoren syöminen on yksinkertainen tapa lisätä ravintoaineiden ja kuitujen määrää ruokavaliossa. Sitä on helppo lisätä smoothieen ja salaattiin – voit toki nauttia sen myös sellaisenaan!

Kuva: pxhere.com

Käyttötavat

  1. Smoothiet: Lisäämällä pestyn ja viipaloidun kiivin kuoren smoothieihin, voit lisätä niiden ravintosisältöä ja saada lisäkuitua.
  2. Leivonta ja ruoanlaitto: Kuoria voi käyttää leivonnaisissa tai ruoanlaitossa, kuten hilloissa tai marmeladeissa.
  3. Kuivatut välipalat: Kuivattamalla kiivinkuoria voit tehdä terveellisiä ja ravitsevia välipaloja.
  4. Ihonhoito: Kiivinkuori voi toimia luonnollisena kuorinta-aineena iholle. Hieromalla kuorta varovasti kasvoihin, voit saada pehmeämmän ja puhtaamman ihon.

Käytännön vinkit

  • Pese huolellisesti: Kiivinkuori kannattaa pestä huolellisesti ennen syömistä torjunta-aineiden ja lian poistamiseksi.
  • Totuttele makuun: Kuoren maku ja rakenne voivat vaatia hieman totuttelua. Aloita pienillä määrillä ja lisää sitä vähitellen ruokavalioosi.

Kiivinkuoren syöminen voi siis tarjota monia terveyshyötyjä ja on helppo tapa parantaa ravintoaineiden saantia.

Jaa vinkki ystävillesi!