Syyskuun 9. päivä alkava viikko tarkoittaa sitä, että vietämme kansallista leipäviikkoa. Alunperin leipätiedotuksen järjestämä leipäviikko täyttää 60 vuotta ja tämän vuoden puheenaihe on täysjyvä.

Suomalaiset eivät vieläkään saa ruokavaliostaan tarpeeksi täysjyvää. THL:n mukaan suomalaiset saavat täysjyväviljaa 60 grammaa päivässä. Pohjoismaisten ravintosuositusten mukaan täysjyvää olisi hyvä saada 90 grammaa.

Kuitu ja täysjyvä eivät ole sama asia

Suomalaisten yleisin täysjyväviljan lähde on ruisleipä. Leipätiedotuksen mukaan monet suomalaiset sekoittavat kuidun ja täysjyvän.

– Tutkimuksessa 55 prosenttia tiesi, että viljatuotteet ovat täysjyvän ainoa lähde. Kuitenkin 14 prosenttia kertoi saavansa täysjyvää hedelmistä ja vihanneksista, Leipätiedotuken toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen kertoo tiedotteessa.

Kasvikset, hedelmät ja marjat sisältävät yleensä runsaasti kuituja, mutta täysjyvää niistä ei saa. Myös puuro oli suomalaisten keskuudessa yleinen täysjyväviljan lähde.

Kuva: Flickr.com

Näin selvität onko leivässä täysjyvää

Täysjyväjauho valmistetaan kokonaisista jyvistä ja täysjyväleipä on valmistettu kokonaisina jauhettujen jyvien jauhoista. Leipäpakettia tarkasteltaessa kannattaakin kurkistaa paljon leivän täysjyväpitoisuus on. Leipätiedotuksen mukaan ruisleipä on helpoin valinta täysjyväleipää etsivälle, sillä se on valmistettu lähes aina täysjyvästä.

Täysjyväjauho on jauhettu kokonaisista jyvistä ja täysjyväleipä on tehty kokonaisista jyvistä jauhetuista jauhoista. Leipäpaketista kannattaisi aina tarkistaa leivän täysjyväpitoisuus. Leipätiedotuksen mukaan Suomessa käytetty ruis on lähes aina täysjyvää eli ruisleipä on helppo valinta täysjyväleipää etsivälle.

Leivän väri ei ole tae täysjyväpitoisuudesta

– Viljatuotteiden täysjyväpitoisuus vaihtelee, eikä sitä pysty päättelemään tuotteen ulkonäöstä tai väristä. Mahdollisimman täysjyväisen tuotteen löytää pakkausmerkintöjä tarkastelemalla. Moni pitää vehnätuotteita ravintoköyhinä, mutta täysjyväisenä vehnäkin on hyvä kuidun lähde, Vaasan leipomo muistutti.

Täysjyvä tarjoaa monia terveyshyötyjä

Täysjyväsaanti auttaa tutkitusti alentamaan riskiä sairastua lukuisiin kroonisiin sairauksiin. Tutkimusten mukaan täysjyvävilja suojaa muun muassa lihavuudelta, tyypin 2 diabetekselta, sydän- ja verisuonisairauksilta sekä joiltakin syöpätyypeiltä. Paras tutkimusnäyttö löytyy tällä hetkellä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä.

Täysjyvätuotteiden käyttäminen edistää suolistoterveyttä, laskee painoindeksiä, parantaa veri- ja rasva-arvoja sekä tukee hyvää verensokeritasapainoa. Täysjyvätuotteet auttavat myös pitämään olon kylläisenä pidempään.

Lähde: Makuja