Ruskea kastike on klassikko, joka jokaisen tulisi osata valmistaa.

Ruskean kastikkeen kanssa voi tarjoilla monia erilaisia ruokia. Lisää kastikkeeseen esimerkiksi lihapullia, nakkeja tai porsaan suikaleita, tai tarjoile kastike sellaisenaan perunoiden kanssa.

dish meal food produce fish eat 926608 pxhere.com
Kuva: Pxhere.com

Parhaan ruskean kastikkeen salaisuudet

Vaikka ruskean kastikkeen tekeminen on yksinkertaista, se vaatii hieman kärsivällisyyttä. Tärkeintä on antaa vehnäjauhojen ruskistua kunnolla, sillä juuri tämä vaihe antaa kastikkeelle sen täyteläisen maun ja värin.

Maltti on valttia:

Ruskistuksen aikana kannattaa pysyä valppaana, sillä ero täydellisesti ruskistuneen ja palaneen välillä on häilyvä.

Ruskistus on avain:

Jauhojen tulee olla oikeasti ruskeita, mutta varo polttamasta niitä. Paras väri syntyy rauhallisesti sekoittaen, kun jauhot ruskistuvat vähitellen. Muista, että mitä syvempi ruskea, sitä maukkaampi kastike.

Voit käyttää voita tai öljyä:

Kastikkeen valmistus aloitetaan vehnäjauhojen ruskistamisella. Voit käyttää rasvana joko voita tai öljyä.

Voi-jauhoseoksen tulisi olla pehmeää ja kosteahkoa. Jos seos kuivahtaa, lisää rasvaa. Suurustuksen aikana jauhoihin lisättävän nesteen on oltava kuumaa, jotta jauhot eivät paakkuuntuisi.

Ruskea kastike

  • 1/2 l lihalientä (jossa mausteena valkosipulia ja timjamia)
  • 40 g vehnäjauhoja
  • 40 g öljyä
  • (sipulia)
  • suolaa

Valmistusohjeet

1. Kiehauta mausteliemi ja jätä se omaan kattilaan odottamaan. Nosta pinseteillä yritit pois liemestä. Sillä välin kuumenna toisessa kattilassa öljy. Lisää kuumaan öljyyn jauhot. Ruskista jauhoja koko ajan sekoittaen.

2. Kaada mausteliemi ruskeiden jauhojen joukkoon. Jos haluat, voit tässä vaiheessa lisätä kastikkeeseen freesattua sipulia. Mausta suolalla ja pippurilla. Syö lihapullien kanssa tai nakki- tai jauhelihakastikkeena.

Vinkkejä!

1. Nuolija on loistava apuväline, jos jauhot meinaavat jäädä kattilan reunaan kiinni.

2. Jos pelkäät paakkuja, voit lopuksi siivilöidä kastikkeen.

Resepti: keittiömestari Heikki Liekola / Iltalehti