Suomessa aikuisille suositellaan päivittäin 75 milligrammaa C-vitamiinia. Tämän määrän saa täyteen syömällä vain puolikkaan paprikan päivässä.
Kauppapuutarhaliiton mukaan aikuinen ihminen saa päivittäisen C-vitamiinin saantisuosituksen täyteen jo pelkästä puolikkaasta paprikasta.
C-vitamiini, tunnetaan myös nimellä askorbiinihappo, on välttämätön ravintoaine, joka tukee monia kehon toimintoja. Koska elimistö ei pysty tuottamaan C-vitamiinia itse, sitä on saatava ruokavaliosta. Hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat esimerkiksi sitrushedelmät (appelsiinit, greipit), mansikat, kiivit, paprikat, parsakaali ja pinaatti.
Keltainen paprika sisältää eniten C-vitamiinia
Puolikas paprika on helppo nauttia esimerkiksi leivän, salaatin tai tortillan kanssa.
Kokonainen punainen paprika sisältää C-vitamiinia noin 185 milligrammaa ja keltainen hieman yli 200 milligrammaa.
Vihreää paprikaa täytyy syödä saantisuosituksen täyttämiseksi hieman enemmän, sillä kokonainen vihreä paprika sisältää noin 120 milligrammaa C-vitamiinia.
Kätevin tapa leikata paprika
Paprikan siemenkodan saa helposti irti leikkaamalla paprikaan kolme viiltoa. Viillot tulee tehdä paprikan omien viivojen mukaisesti.
Katso oheiselta videolta, miten kätevästi niksi toimii.