Punaherukkaa kasvaa monilla suomalaisilla koti- ja mökkipihoilla. Punaviinimarjan kirpsakka ja samaan aikaan omalaatuinen maku tekee siitä ihanan lisän moniin jälkiruokiin, hilloihin ja mehuihin.

Punaherukka ei ole kovin herkkä kuivuudulle tai tuholaisille, jonka ansiosta se viihtyy hieman haastavammissakin olosuhteissa vallan mainiosti. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että esimerkiksi rastaat rakastavat viinimarjoja, minkä vuoksi pensaat kannattaa suojata ennen kuin marjat menevät parempiin suihin.

Listasimme tähän artikkeliin punaherukan terveysvaikutuksia, jotka tekevät siitä suorastaan superfoodia.

Kuva: pxhere.com
  1. Runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita: Punaherukat sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka on tärkeä antioksidantti ja auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää. Lisäksi niissä on A- ja K-vitamiineja sekä kivennäisaineita kuten kaliumia ja rautaa.
  2. Antioksidanttiset ominaisuudet: Punaherukat sisältävät paljon antioksidantteja, kuten fenolisia yhdisteitä ja flavonoideja, jotka auttavat neutraloimaan vapaita radikaaleja ja vähentämään oksidatiivista stressiä elimistössä. Tämä voi auttaa vähentämään riskiä kroonisten sairauksien, kuten sydänsairauksien ja syövän, kehittymiseen.
  3. Hyvä kuidun lähde: Punaherukat ovat hyvä ravintokuidun lähde, mikä edistää ruoansulatusta ja auttaa ylläpitämään terveellistä suolistomikrobistoa. Kuitu voi myös auttaa alentamaan kolesterolitasoja ja hallitsemaan verensokeria.
  4. Matala kaloripitoisuus: Punaherukat ovat vähäkalorisia, mikä tekee niistä erinomaisen valinnan terveelliseen ruokavalioon ja painonhallintaan.
  5. Tulehdusta vähentävät vaikutukset: Punaherukoissa olevat polyfenolit ja muut bioaktiiviset yhdisteet voivat auttaa vähentämään tulehdusta elimistössä. Tämä voi olla hyödyllistä esimerkiksi nivelrikon ja muiden tulehdussairauksien hallinnassa.
  6. Silmien terveys: A-vitamiini ja muut punaherukoiden sisältämät ravinteet voivat edistää silmien terveyttä ja auttaa ehkäisemään ikään liittyviä näköongelmia.

Punaherukoiden monipuoliset terveysvaikutukset tekevät niistä erinomaisen lisän terveelliseen ja tasapainoiseen ruokavalioon.

Marjat ovat herkullisia sellaisenaan, mutta voit lisätä niitä myös smoothien, jogurtin tai salaatin joukkoon.