Ketunleipä eli käenkaali sisältää runsaasti C-vitamiinia.
Käenkaalia löytää metsistä ympäri Suomea aina Rovaniemelle asti ja kasvi on helppo tunnistaa sen omaperäisen muodon vuoksi. Ketunleivän lehdet muistuttavat hieman pieniä sydämiä.
Käenkaalia voi syödä, mutta sen nauttimista ei suositella runsain määrin.
Ketunleipä on kuitenkin ihana lisä esimerkiksi kesäisiin salaatteihin.
Martat.fi -sivuston herkullinen alkukesän salaatti:
– 1 l nuoria lehtiä (voikukkaa, suolaheinää, käenkaalia, koivunlehtiä, maitohorsmaa)
– 1-2 nippua retiisejä
– pala tuoretta kurkkua
– herneenversoja
Kastike
– ½ dl rypsiöljyä
– 2-3 rkl omenaviinietikkaa
– ripaus mineraalisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria
Toimi näin:
- Huuhdo ja suikaloi lehdet.
- Levitä lehdet ja viipaloidut tai puolitetut retiisit, kuutioitu kurkku ja herneenversot salaattivadille.
- Sekoita kastikeaineet ja kaada salaatin joukkoon.
Listasimme alapuolelle millaisia terveysvaikutuksia käenkaali tarjoaa pienissä määrin nautittuna.
- Antioksidantit: Käenkaali sisältää antioksidantteja, kuten C-vitamiinia, jotka voivat auttaa torjumaan vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita elimistössä.
- Ravintokuitu: Se sisältää myös ravintokuitua, joka on tärkeää ruoansulatukselle ja voi edistää suoliston terveyttä.
- Kasviravinteet: Käenkaalissa on muita ravinteita, kuten kaliumia, kalsiumia ja rautaa, jotka ovat tärkeitä kehon toiminnalle.
- Perinteinen lääkintä: Käenkaalia on käytetty perinteisessä lääketieteessä esimerkiksi rohdoksena ja rohtona.
Mikäli sinulla on terveysongelmia, kuten munuaiskiviä, niin käenkaalin nauttimista ei suositella
Lisäksi on syytä huomata, että käenkaali tulee erottaa varmasti myrkyllisistä kasveista ennen kuin sitä kerää ja nauttii.
Eikö ole mahtavaa, että lähes jokaisessa metsässä kasvaa tällaisia aarteita? Jaa uutinen Facebookissa.