Tummuneet ja ylikypsät banaanit kannattaa hyödyntää herkulliseen banaanikakkuun – isoäidilläni oli tapana tehdä juuri niin.

Nimestään huolimatta banana bread eli banaanileipä on ennemmin banaanikakku. Mitä tummempia banaanit ovat, sen parempi! Käyttämällä ylikypsät banaanit vältät myös ruokahävikkiä.

Banaanikakkureseptit

Banaanikakkureseptejä on olemassa todella monia ja niitä voi soveltaa omien mieltymystensä mukaisesti. Banaanikakkuun voi lisätä muun muassa pähkinöitä tai vaikkapa kanelia.

Huippusuosittu ruokabloggari Julie Marie Eats julkaisi banaanikakkureseptin, jonka ainekset ja valmistusohjeet löydät alapuolelta.

Kuva: Wikipedia Commons

Mehevä banaanikakku

Ainekset:

  • 1–2 hyvin kypsää, isoa banaania (n. 180 g)
  • 175 g eli noin 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 0,75 dl täysmaitoa
  • 1/2 tl vaniljauutetta (maku ei kärsi, vaikka vaniljauutteen jättää pois tai laittaa tilalle vaikkapa vaniljasokeria)
  • 60 g huoneenämpöistä voita
  • 125 g eli n. 1,5 dl sokeria
  • 2 kananmunaa

Ohjeet:

  1. Esilämmitä uuni 170 asteeseen ja laita leivinpaperia 20 cm x 20 cm -kokoiseen vuokaan.
  2. Sekoita keskenään vehnäjauho, ruokasooda, leivinjauhe ja suola.
  3. Muussaa banaanit ja pistä sivuun. Sekoita myös maito ja vaniljauute keskenään ja pistä hetkeksi odottamaan.
  4. Laita kulhoon voi ja sokeri ja sekoita käsivatkaimella muutama minuutti, jotta seoksesta tulee kevyttä ja ilmavaa.
  5. Sekoita edelleen hiljalleen ja lisää kananmunat yksi kerrallaan joukkoon.
  6. Edelleen hiljaa sekoittaen lisää 1/3 jauhoseoksesta joukkoon. Lisää sitten muussattu banaani ja sekoita. Lisää vielä kolmasosa jauhoseoksesta ja sekoita. Lisää maito/vanilja ja sekoita. Lisää loput jauhoseoksesta ja sekoita, kunnes seos on tasaista. Älä kuitenkaan ylisekoita.
  7. Voit käännellä taikinaa lastan avulla varmistaaksesi, että taikina on tasaista.
  8. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 28–30 minuuttia tai kunnes saat vedettyä kakkuun pistämäsi tikun pois puhtaana.
  9. Anna kakun jäähtyä. 5–10 minuutin kuluttua voit ottaa kakun pois vuoasta ja antaa sen jäähtyä kokonaan.
Kuva: pxhere.com

Suklaakuorrute

Banaanikakku on herkullista sellaisenaan, mutta voit myös viimeistellä sen suklaakuorrutteella.

Ainekset:

  • 50 g makeahkoa tummaa suklaata
  • 0,4 dl kuohukermaa
  • 50 g voita huoneenlämpöisenä
  • 1,5 dl tomusokeria
  • 1/2 tl vaniljauutetta

Ohjeet:

  1. Sulata tummasuklaa kerman kanssa vesihauteessa tai mikrossa. Anna jäähtyä huoneenlämpöön.
  2. Siivilöi tomusokeri kulhoon.
  3. Laita voi kulhoon ja ala pehmittämään sitä käsivatkaimella noin neljän minuutin ajan.
  4.  Kaavi voi kulhon reunoilta keskemmälle ja lisää joukkoon vaniljauute sekä tomusokeri. Sekoita hiljalleen. Kaavi taas kulhon reunat ja sekoita vielä pari minuuttia.
  5. Lisää joukkoon sula suklaa ja sekoita, kunnes seos on tasaista. Kaavi reunat ja sekoita vielä varmistaaksesi tasaisuuden.
  6. Lisää suklaakuorrute jäähtyneen kakun päälle ja levitä tasaisesti lastan tai nuolijan avulla.

Resepti: Julie Marie Eats