Harva asia on yhtä aikaa todella herkullinen ja todella terveellinen – mansikka on kuitenkin yksi tällaisista esimerkeistä.

Kotimaiset mansikat maistuvat parhaimmilta. Omia suosikkimansikoitani ovat ehdottomasti “Polkat”, jotka ovat todella makeita ja hyvänmakuisia. Polkat eivät yleensä kasva yhtä suuriksi kuin monet muut lajikkeet, mutta niiden maku on sitäkin intensiivisempi. Polkat sopivat erinomaisesti myös pakastettaviksi.

Olit ehkä tietoinen, että mansikka on terveellinen, mutta tiesitkö että sen sisältämät ellagihappo voi ehkäistä muun muassa syöpäsolujen kasvua?

Lue alta 9 syytä, miksi mansikoita voi ja kannattaa popsia hyvällä omalla tunnolla.

  1. Runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita:
    • Mansikat ovat erinomainen C-vitamiinin lähde, joka on tärkeä immuunijärjestelmän toiminnalle ja ihon terveydelle. Ne sisältävät myös muita vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten folaattia, kaliumia ja mangaania.
  2. Antioksidantit:
    • Mansikat ovat täynnä antioksidantteja, kuten antosyaaneja, ellagihappoa ja kversetiiniä. Nämä yhdisteet auttavat suojaamaan soluja oksidatiiviselta stressiltä ja voivat vähentää kroonisten sairauksien riskiä.
  3. Sydänterveys:
    • Mansikoiden sisältämät antioksidantit ja flavonoidit voivat auttaa alentamaan verenpainetta ja parantamaan kolesterolitasoja, mikä edistää sydän- ja verisuoniterveyttä.
  4. Verensokerin säätely:
    • Mansikoiden matala glykeeminen indeksi ja korkea kuitupitoisuus auttavat tasapainottamaan verensokeritasoja, mikä on hyödyllistä erityisesti diabetesta sairastaville.
  5. Ruoansulatus:
    • Mansikat sisältävät runsaasti kuitua, joka edistää suoliston terveyttä ja voi auttaa ehkäisemään ummetusta.
  6. Tulehdusten vähentäminen:
    • Mansikoiden anti-inflammatoriset yhdisteet voivat auttaa vähentämään tulehdusta kehossa ja lievittämään tulehduksellisten sairauksien oireita.
  7. Painonhallinta:
    • Mansikat ovat vähäkalorisia ja sisältävät paljon vettä ja kuitua, mikä voi auttaa pitämään kylläisyyden tunteen pidempään ja edistää painonhallintaa.
  8. Ihon terveys:
    • Mansikoiden korkea C-vitamiinipitoisuus ja antioksidanttiset ominaisuudet edistävät kollageenin tuotantoa, mikä auttaa pitämään ihon kiinteänä ja terveenä. Ne voivat myös suojata ihoa auringon aiheuttamilta vaurioilta.
  9. Syövän ehkäisy:
    • Mansikoiden sisältämät antioksidantit ja muut bioaktiiviset yhdisteet, kuten ellagihappo, voivat auttaa estämään syöpäsolujen kasvua ja suojata kehoa syöpää aiheuttavilta vaurioilta.

On kuitenkin tärkeää ettei ruokavaliolla korvaa lääkehoitoa vaativia sairauksia. Mikäli haluat tehdä suurempia muutoksia ruokailutottumuksiin, on asiasta hyvä keskustella ensin lääkärin kanssa.

Jaa juttu jos et tiennyt mansikoiden olevan herkullisuutensa lisäksi myös näin terveellisiä!