Kahvinjuojat voivat olla tyytyväisiä itseensä.
Tutkimukset osoittavat, että kahvinjuonti voi liittyä pienempään riskiin sairastua pään ja kaulan alueen syöpiin, kun taas teen vaikutukset ovat monimutkaisempia ja ristiriitaisempia.
Yli neljän kupin kahvia päivittäin liittyy merkittävästi pienentyneeseen riskiin
Yli neljä kuppia kahvia päivässä nauttivilla riski sairastua pään ja kaulan alueen syöpiin on tutkimuksen mukaan 17 prosenttia pienempi verrattuna niihin, jotka eivät juo kahvia. Tulos julkaistiin Cancer-lehdessä, ja siitä uutisoi The Guardian.
– Vaikka kahvin ja teen kulutuksesta ja pienentyneestä syöpäriskistä on aiempaa tutkimustietoa, tämä tutkimus korosti niiden erilaisia vaikutuksia pään ja kaulan alueen syövän eri osa-alueilla – mukaan lukien havainnon, että kofeiinittomallakin kahvilla oli jossain määrin myönteisiä vaikutuksia, kertoo tutkimusta tekemässä ollut Yuan-Chin Amy Lee Huntsman Cancer Institute -syöpäinstituutista.
Lee toimii myös Utahin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa Yhdysvalloissa.
Kattava analyysi 14 tutkimuksesta
Tutkijat analysoivat 14 tutkimuksen tietoja, jotka oli kerätty Euroopasta, Pohjois-Amerikasta ja Latinalaisesta Amerikasta. Kyselylomakkeilla selvitettiin osallistujien kahvin ja teen kulutustottumuksia. Kofeiinittoman kahvin kulutuksesta tietoja oli yhdeksässä tutkimuksessa.
Analyysissa huomioitiin 9 548 pään ja kaulan alueen syöpään sairastunutta sekä 15 783 verrokkia, joilla ei ollut syöpää. Lisäksi otettiin huomioon useita taustatekijöitä, kuten ikä, sukupuoli, tupakointi, alkoholinkäyttö sekä hedelmien ja vihannesten kulutus.
Kofeiinittoman kahvin vaikutukset ja teen ristiriidat
Tutkimuksessa todettiin, että kofeiinittoman kahvin juominen pienensi suuontelon syövän riskiä, mutta ei ollut yhteydessä muihin syöpiin. Teen osalta havaittiin, että korkeintaan yksi kupillinen päivässä pienensi syöpäriskiä 9 prosenttia, kun taas yli yhden kupin päivittäinen kulutus lisäsi kurkunpään syövän riskiä 38 prosenttia.
Tutkijoiden mukaan teen lisäämä gastroesofageaalisen refluksitaudin riski voi selittää tämän ilmiön.
– Kenties muutkin bioaktiiviset yhdisteet kuin kofeiini myötävaikuttavat kahvin ja teen mahdolliseen syöpää ehkäisevään vaikutukseen, Lee sanoi.
Tutkimukseen liittyviä huomioita
Tutkimuksessa ei huomioitu teen tai kahvin tyyppiä, ja osallistujien itse raportoimat kulutustottumukset voivat sisältää virheitä. Lisäksi ulkopuolinen asiantuntija, Tom Sanders King’s College Londonista, huomautti, että havainnointitutkimuksissa sekoittavien tekijöiden, kuten alkoholin ja tupakan vaikutusten, täydellinen poistaminen analyysista on haastavaa.
– Näin ollen paljon kahvia ja teetä juovat ihmiset saattavat muita todennäköisemmin vältellä muita haitallisia käyttäytymistapoja, kuten alkoholia tai tupakointia ja heidän kohdallaan riski sairastua näihin syöpiin voi olla muista syistä pienempi, Sanders totesi.
Lähde: MTV Uutiset