Mehua, piirakkaa tai vaikkapa hilloa – raparperi taipuu moneen!

Raparperin varret ovat syötäviä, mutta lehdet eivät ole, sillä ne sisältävät runsaasti oksaalihappoa.

Raparperilla on monia terveyshyötyjä, mutta sen runsas oksaalihappopitoisuus kannattaa huomioida tietyissä tilanteissa.

Terveyshyödyt

Raparperi sisältää antioksidantteja, kuten polyfenoleja, jotka voivat auttaa vähentämään tulehdusta ja ehkäisemään kroonisia sairauksia.

Ravinteet:

  • Raparperi on hyvä K-vitamiinin lähde, joka on tärkeä veren hyytymiselle ja luuston terveydelle.
  • Se sisältää myös C-vitamiinia, joka tukee immuunijärjestelmää ja edistää ihon terveyttä.

Kuidut:

  • Raparperi on runsaskuituinen, mikä edistää ruoansulatusta ja voi auttaa ehkäisemään ummetusta

Antioksidantit:

  • Raparperi sisältää antioksidantteja, kuten polyfenoleja, jotka voivat auttaa vähentämään tulehdusta ja ehkäisemään kroonisia sairauksia.
Raparperi
Kuva: Wikipedia Commons

Vältä, jos terveydentilasi on tämä

Raparperi sisältää runsaasti oksaalihappoa, joka voi olla haitallista erityisesti munuaissairauksista kärsiville henkilöille. Tämä on tärkein riskiryhmä, jolle raparperin syöntiä ei suositella, koska oksaalihappo voi heikentää munuaisten toimintaa ja lisätä munuaiskivien muodostumisen riskiä.

Lääkärikeskus Aavan mukaan on arvioitu, että noin 10 prosenttia aikuisväestöstä kärsii jonkin asteisesta kroonisesta munuaisten vajaatoiminnasta. Sairauden yleisyys kasvaa iän myötä. Akuutti munuaisten vajaatoiminta kehittyy nopeasti ja sen oireet voivat ilmetä äkillisesti. Krooninen munuaisten vajaatoiminta etenee pikkuhiljaa ajan myötä.

Lisäksi myös henkilöiden, joilla on taipumusta munuaiskivien muodostumiseen, kannattaa olla varovaisia raparperin kulutuksessa.

Jaa tieto tutuillesi.