Miksi sitrushedelmiä suositellaan ostettavaksi luomuna?

Monissa resepteissä suositellaan käyttämään luomusitruunaa tai luomuappelsiinia, erityisesti silloin, kun hedelmän kuorta on tarkoitus käyttää hyödyksi.

Tämä saattaa herättää kysymyksiä – miksi juuri sitrushedelmissä keskitytään usein luomuun?

Sitrushedelmissä käytetään säilöntäaineita

Pro Luomu kertoo, että syy suositukseen on selkeä: luomuhedelmien kohdalla riski altistua torjunta-ainejäämille on pienempi.

– Tavanomaiset sitrushedelmät voidaan käsitellä keinotekoisilla säilöntäaineilla, muun muassa imatsaliililla ja pyrimetaniililla, jotka ovat homeenestoaineita. Luomussa näitä tai esimerkiksi keinotekoisesti lisättyjä vahoja ei saa käyttää, Pro Luomusta muistutetaan.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) vuosittaisessa tutkimuksessa analysoidaan lähes 100 000 elintarvikenäytettä. Suomessa Tulli valvoo tuontielintarvikkeiden torjunta-ainejäämiä, ja tutkimusten mukaan luomutuotteissa torjunta-ainejäämiä esiintyy selvästi vähemmän kuin tavanomaisesti viljellyissä tuotteissa.

Torjunta-aineiden terveysvaikutuksista ei tarpeeksi tietoa

Pro Luomu painottaa, että torjunta-aineiden jäämille on asetettu turvallisiksi katsotut raja-arvot, joita elintarvikkeiden ei tule ylittää.

– Esimerkiksi appelsiini on kuulunut viime vuosina tuoteryhmiin, joista löydetään eniten raja-arvoja ylittäviä jäämäpitoisuuksia. Luomutuotteista sen sijaan ei saa löytyä luomussa kiellettyjä torjunta-aineita lainkaan.

Tavanomaisia sitrushedelmiä käsitellään homehtumisen estämiseksi, ja jos haluaa välttää näitä aineita, Ruokavirasto suosittelee pesemään hedelmät ennen kuorimista ja pesemään myös kädet kuorimisen jälkeen.

Vaikka yksittäiset torjunta-aineiden jäämät ovat sallituissa rajoissa, pitkäaikaisen altistumisen vaikutuksia ihmisten terveyteen ei tunneta riittävästi. Pro Luomu muistuttaa, että useiden eri torjunta-aineiden yhteisvaikutuksista on vielä hyvin vähän tutkimustietoa.

Vuonna 2022 EFSA:n tutkimuksissa eniten eri torjunta-ainejäämiä löytyi muun muassa paprikoista, viinirypäleistä, mansikoista, omenoista, persikoista, tomaateista, appelsiineista, sitruunoista, päärynöistä, salaateista ja mandariineista.