Puutarhatöissä kannattaa huomioida legionellabakteerin riski.

Ruokaviraston mukaan multa- ja kompostituotteet voivat sisältää legionellabakteereja, jotka saattavat aiheuttaa vakavan keuhkokuumeen. Keväällä 2025 on todettu muutamia vakavia legionellan aiheuttamia keuhkokuumetapauksia, joissa multatuotteet ovat todennäköinen tartunnanlähde.

Jotta bakteeri ei pääsisi hengitysteihin, kuivia multa- ja kompostituotteita ei tule pölyttää hengitysilmaan. Legionella voi tarttua hengityksen lisäksi myös iholla olevan haavan kautta.

Sairastumisriski on suurin:

  • ikääntyneillä,
  • henkilöillä, joilla on heikentynyt vastustuskyky,
  • keuhkosairauksista kärsivillä,
  • sekä tupakoitsijoilla.

Suurin osa terveistä ihmisistä ei sairastu altistuessaan legionellalle, mutta varovaisuus on silti paikallaan erityisesti riskiryhmien keskuudessa.

27686749853 fe1b29b37d c
Kuva: Flickr.com

Ruokaviraston vinkit, joilla vähennät tartuntariskiä multaa käsitellessä

Ruokaviraston mukaan multa- ja kompostituotteita käsiteltäessä on hyvä noudattaa seuraavia ohjeita: 

  • Vältä mullan ja kompostin pöllyttämistä hengitysilmaan.
  • Suojaa käsissä olevat haavat ja rikkinäinen iho.
  • Käytä suojakäsineitä ja pese lopuksi kädet huolellisesti.
  • Avaa multapussi siten, että suuaukko on poispäin kasvoista.
  • Kostuta multaa tai kompostia tarvittaessa alhaisella vedenpaineella, kuten vesikannun avulla.
  • Pese multa- tai kompostimateriaali työvälineistä alhaisella vedenpaineella.
  • Säilytä multapussit poissa auringosta, sillä auringossa säilytetyn pussin sisälämpötila on ihanteellinen legionellabakteerien lisääntymiselle.
  • Jos pölyämistä ei voida muutoin vähentää, FFP-2 ja FFP-3-tason suojaimet suojaavat altistumiselta. Muista asetella suojain tiiviisti kasvoille.

Ruokavirasto kehottaa niin multatuotteiden valmistajia kuin käyttäjiäkin huolehtimaan siitä, että kuluttajat saavat riittävästi ohjeita tuotteiden turvallisesta käsittelystä ja säilyttämisestä jo markkinoinnin ja myynnin yhteydessä.

Myös tuotantolaitoksilla on tärkeää suojella työntekijöitä. Pölyävien multien käsittelyssä tulisi käyttää hengityksensuojainta, joka on riittävän tehokas suojaamaan mahdollisilta legionellabakteereilta. Suojakäsineet auttavat ehkäisemään bakteerin pääsyä ihohaavojen kautta elimistöön. Parasta olisi välttää kuivien multatuotteiden pöllyämistä kokonaan aina kun se on mahdollista.

Bakteerien lisääntymistä voi ehkäistä

Vaikka legionellabakteerit tunnetaan erityisesti vesijärjestelmistä, niitä esiintyy luonnostaan vesissä ja maaperässä pieninä pitoisuuksina. Ihmiset sairastuvat tyypillisesti silloin, kun bakteerit pääsevät lisääntymään olosuhteissa, joissa veden lämpötila on 20–45 °C – esimerkiksi suihkuissa, porealtaissa, ilmankostuttimissa ja jäähdytysjärjestelmissä.

Bakteerien kasvua voi ehkäistä varmistamalla, että kylmä vesi pysyy viileänä (alle 20 °C) ja lämmin käyttövesi tarpeeksi kuumana (vähintään 55 °C). Näin ehkäistään legionellojen lisääntyminen kotitalouksien vesijärjestelmissä.

Lähde: ruokavirasto.fi