Mahasyöpä voi pysyä pitkään piilossa – tunnista varoitusmerkit ajoissa.
Mahalaukun syöpä on usein pitkään oireeton tai sen merkit ovat niin lieviä, että ne jäävät helposti huomaamatta. Tästä syystä sairaus huomataan monesti vasta edenneessä vaiheessa. On kuitenkin olemassa tiettyjä merkkejä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä varhainen toteaminen parantaa huomattavasti hoitomahdollisuuksia.
Alkuvaiheessa mahasyöpä saattaa olla täysin oireeton, ja diagnoosi varmistuu monesti vasta koepalan tai leikkauksen yhteydessä. Koska hoidon teho riippuu paljon siitä, kuinka laajalle syöpä on levinnyt, varhainen havaitseminen on ensiarvoisen tärkeää.
Siksi on hyvä pysähtyä ja kuunnella kehon viestejä – vaikka oireet olisivatkin vähäisiä, ne voivat joskus kertoa vakavasta ongelmasta.

Tyypillisiä mahasyövän oireita
Vaikka alkuoireet voivat olla epämääräisiä tai puuttua kokonaan, seuraavat vaivat voivat liittyä mahasyöpään:
- Toistuva pahoinvointi tai oksentelu
- Nielemisvaikeudet tai kipu nieltäessä
- Voimakas väsymys
- Kipu ylävatsassa
- Selittämätön laihtuminen
- Veri oksennuksessa tai ulosteessa (voi johtaa anemiaan)
- Pitkäaikainen tai selkään säteilevä vatsakipu
Jos tällaisia oireita ilmenee ilman selvää syytä, on hyvä hakeutua tutkimuksiin.
Mahasyövän riskitekijät
Vaikka mahasyövän ilmaantuvuus on Suomessa laskenut merkittävästi 1950-luvulta lähtien, todetaan sitä edelleen noin 700 tapausta vuodessa.
Tärkeimpiin riskitekijöihin kuuluu helikobakteerin aiheuttama krooninen mahan limakalvon tulehdus, joka voi pitkällä aikavälillä vaurioittaa mahalaukun limakalvoa. Myös elintavat vaikuttavat: erityisesti tupakointi, runsas suolan käyttö sekä alkoholin liikakulutus lisäävät riskiä sairastumiselle.
Lisäksi perinnölliset tekijät, kuten CDH1-geenin mutaatio, voivat altistaa sairaudelle.

Hoitomenetelmät
Mahasyövän hoito valitaan sen perusteella, kuinka pitkälle tauti on ehtinyt edetä diagnoosivaiheessa. Mikäli syöpä on paikallinen, leikkaus on ensisijainen hoitomuoto. Ennen ja jälkeen tehtävä solunsalpaajahoito voi pienentää uusiutumisriskiä.
Levinneessä taudissa hoitoon voidaan yhdistää solunsalpaajia, sädehoitoa sekä täsmälääkkeitä, kuten HER2-positiivisiin kasvaimiin tehoavaa trastutsumabia.
Ennaltaehkäisy ja terveelliset valinnat
Vaikka kaikkia mahasyöpiä ei voida ehkäistä, terveellisillä elämäntavoilla voi vähentää riskiä. Monipuolinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti vihanneksia ja hedelmiä, sekä suolan käytön kohtuullistaminen tukevat vatsan terveyttä. Lisäksi liikunta ja ylipainon välttäminen toimivat suojatekijöinä useiden syöpien kohdalla.
Lähteet: Terveyskirjasto, Kaikki syövästä