Kipeät suun haavaumat kiusaavat etenkin kesällä – näin voit lievittää oireita.

Suun limakalvoille ilmestyvät pienet, arat haavaumat eli aftat ovat monelle tuttu, mutta harmillinen vaiva. Vaikka ne ovat täysin vaarattomia, ne voivat olla yllättävän kivuliaita ja häiritä syömistä tai puhumista.

Aftat ovat pyöreitä tai soikeita vaaleita haavaumia, joita ilmestyy yleisimmin huulten sisäpinnoille, poskien limakalvoille, suunpohjaan tai kielen alapintaan.

Miksi aftoja syntyy?

Aftojen tarkkaa syntysyytä ei tunneta, mutta monia laukaisevia tekijöitä on tunnistettu. Erityisesti stressi, tietyt ruoka-aineet sekä ravintoaineiden puutokset voivat lisätä alttiutta.

Kesällä vaivaa voivat pahentaa esimerkiksi mansikat, tomaatit, pähkinät, suklaa ja hiilihapolliset tai alkoholipitoiset juomat.

Vältä ärsyttäviä hammastahnoja

Jos kärsit toistuvista aftoista, kannattaa tarkistaa hammastahnan sisältö. Aftaherkän voi olla hyvä valita tahna, jossa ei ole natriumlauryylisulfaattia (SLS) – tämä vaahtoa muodostava aine voi ärsyttää suun limakalvoja.

Aftojen taustalla voi myös olla raudan, B12-vitamiinin, foolihapon tai sinkin puute, joten monipuolinen ruokavalio ja tarvittaessa ravintolisät voivat tukea suun terveyttä.

Milloin tarvitaan hoitoa?

Useimmat aftat paranevat itsestään 1–2 viikossa. Jos haavauma on suuri tai erityisen kivulias, paraneminen voi viedä pidempään.

Kipua voi helpottaa apteekista saatavilla geeleillä, suihkeilla tai suuvesillä, jotka muodostavat aftan päälle suojaavan kalvon ja voivat nopeuttaa paranemista.

Jos aftat toistuvat usein, tekevät syömisestä tai puhumisesta hankalaa tai eivät reagoi käsikauppalääkkeisiin, on hyvä hakeutua lääkäriin tilanteen arvioimiseksi.

Lähde: Iltalehti