Keititkö vahingossa liikaa riisiä? Ei hätää. Jäähdytä ja tee siitä lounas seuraavaksi päiväksi tai pakasta.

Riisi säilyy jopa kuusi kuukautta – kunhan käsittelet sen oikein.

Godare-lehti jututti Eleonor Schüttia, joka toimii ruokakonsulttina Hushållningssällskapet Västra -järjestössä. Hän on elintarvikehygienian asiantuntija ja tietää, miten ruokaa käsitellään turvallisesti.

Tässä hänen parhaat vinkkinsä siihen, mitä tehdä ylijääneelle riisille, jotta et sairastu. Jos noudatat ohjeita, riisi säilyy jääkaapissa 2–3 päivää ja pakastimessa jopa puoli vuotta.

10114889526 15ced792d2 c
Kuva: Flickr.com

1. Jäähdytä nopeasti

Riisi voi sisältää itiöitä muodostavaa maaperäbakteeria Bacillus cereusta. Kunhan käsittelet ruokaa oikein, siitä ei ole haittaa. Jos riisi kuitenkin jää huoneenlämpöön, bakteerit viihtyvät ja lisääntyvät nopeasti. Kun niitä on tarpeeksi, ne voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Eleonor Schüttin mukaan riisin ei tulisi seistä huoneenlämmössä enempää kuin enintään 1–2 tuntia. Siksi on tärkeää jäähdyttää riisi mahdollisimman nopeasti.

– Siirrä riisi kulhoon, jonka asetat kylmään veteen tiskialtaassa. Jos jätät riisin kuumaan kattilaan, jäähtyminen kestää paljon kauemmin, koska kattilan täytyy ensin jäähtyä. Jos sekoitat riisiä säännöllisesti, jäähdytys nopeutuu, hän sanoo.

– Toinen vaihtoehto on jäähdyttää riisi lautasella, jonka asetat kahden kylmäkallen päälle. Tasoita riisi ohueksi kerrokseksi, jolloin se jäähtyy nopeammin.

2. Laita jääkaappiin

Kun riisi on kylmää, sen voi laittaa jääkaappiin. Jos jääkaappisi lämpötila on 4 astetta, se on ihanteellinen riisille.

– 4 asteessa Bacillus cereus -bakteeri ei lisäänny lainkaan.

Syynä siihen, että riisi kannattaa jäähdyttää ennen jääkaappiin laittamista, on säilyvyys. Lämmin ruoka nostaa jääkaapin lämpötilaa ja nopeuttaa maidon, jogurtin ja muiden elintarvikkeiden pilaantumista.

3. Pakasta litteinä paketteina

Jos et aio käyttää riisiä lähiaikoina esimerkiksi nasi gorengiin tai muuhun riisiruokaan, sen voi mainiosti pakastaa.

– Laita riisi elintarvikkeille tarkoitettuun pakastusrasiaan ja merkitse päivämäärä. Tai pakasta riisi pakastepusseissa litteiksi levyiksi kuten jauheliha. Poista mahdollisimman paljon ilmaa, jotta vältät jääkiteiden muodostumisen.

4. Sulata ja käytä

Sulata riisi jääkaapissa tai mikrossa, kun aiot käyttää sitä.

– Älä jätä sitä aamulla keittiön pöydälle sulamaan koko päiväksi. Silloin bakteerit voivat lisääntyä, ja kaikki aiemmin tehty hyvä työ menee hukkaan.

5. Syö ja nauti

– Minä käytän riisiä usein kasviswokissa ja maustan sen hoisin-kastikkeella tai sweet chili -kastikkeella. Mielestäni se on todella hyvää. Kuumenna riisi kunnolla, yli 70 asteeseen, niin voit olla varma, että kaikki mahdolliset bakteerit kuolevat.

Kuumennus ei kuitenkaan poista myrkkyjä, joita voi syntyä, jos riisi on ollut liian pitkään huoneenlämmössä. Siksi paras tapa on noudattaa Eleonor Schüttin viittä ohjetta.

Jaa nämä vinkit, jottei läheistesi tarvitse turhaan nakata ylijäänyttä riisiä roskiin.

LUE MYÖS: Pakasta mustikka tämän marjan kanssa – saat vielä enemmän vitamiinia ja kuitua (Marjastaja.fi)