
Tuhkaa ei kannata heittää pois – se voi olla hyödyllinen apuri puutarhassa.
Monelle tulee mieleen, että takasta jäävä tuhka kuuluu jätteisiin. Harva kuitenkaan tietää, että sillä on yllättävän paljon arvoa erityisesti puutarhan hoidossa. Se voi olla varsin tehokas luonnonmukainen apu nurmikon sammaloitumista vastaan.
Sammal viihtyy parhaiten happamassa maassa. Yksi tärkeimmistä syistä sen leviämiseen onkin maaperän alhainen pH-arvo. Puutuhkan sisältämät ravinteet, kuten kalsium ja kalium, voivat auttaa nostamaan maan pH:ta, jolloin ympäristö muuttuu nurmikon kannalta suotuisammaksi – ja sammaleelle epämieluisaksi.
Sen lisäksi, että tuhka hillitsee sammalen kasvua, se toimii myös maanparannusaineena. Oikein käytettynä se rikastuttaa maata kivennäisaineilla ja tukee kasvien hyvinvointia.

Tuhkan käyttö nurmikolla – näin se tehdään
Jos haluat hyödyntää takkatuhkaa puutarhassa, kannattaa noudattaa muutamaa perusohjetta:
- Valitse oikeanlainen tuhka: Käytä vain käsittelemättömän, puhtaan puun poltosta syntynyttä tuhkaa. Vältä esimerkiksi grillihiilten tai käsitellyn puumateriaalin tuhkaa – ne voivat sisältää haitallisia aineita.
- Levitä kevyesti: Tuhkaa ei tarvitse paljoa. Ohut kerros riittää – liiallinen määrä voi tehdä maasta liian emäksisen. Tuhkan voi levittää esimerkiksi siivilän avulla tasaisesti.
- Ajoita kevääseen: Paras aika tuhkan levittämiselle on aikaisin keväällä, kun nurmikko alkaa kasvaa. Näin nurmi saa etumatkaa sammaleeseen nähden.
- Yhdistä muihin hoitotoimiin: Hyödynnä tuhkan käyttö osana laajempaa nurmikon hoitoa – haravoi sammal ja kuollut aines pois ja tarvittaessa kalkitse.
Jaa vinkkiä eteenpäin!
Lähde: Newsner.fi