Voiko raa’an ananaksen saada kypsymään nopeammin?

Netissä on paljon tietoa siitä, miten raa’an ja kovan ananaksen saa kypsymään nopeammin. Voit tarkistaa asian googlettamalla. On muun muassa väitteitä, että ananaksen säilyttäminen ylösalaisin, laittaminen muovipussiin kypsyttävät ananaksen nopeammin.

The Kitchn -sivuston mukaan kaikki kikat ja niksit ananaksen kypsyttämiseen ovat kuitenkin turhia. Ananas ei nimittäin jatka kypsymistään sen jälkeen, kun se on poimittu.

Miksi et voi kypsyttää ananasta?

Kypsyvät hedelmät jaetaan kahteen luokkaan: “klimeakteerisiin” ja “ei-klimeakteerisiin”. Ananakset kuuluvat ei-klimeakteerisiin hedelmiin. Nämä nimitykset viittaavat hedelmän etyleenikaasun tuotantoon, joka saa aikaan hedelmän kypsymisen. Klimeakteeriset hedelmät – kuten omenat, banaanit ja persikat – reagoivat etyleenin läsnäoloon tuottamalla enemmän etyleeniä, mikä saa ne pehmenemään ja makeutumaan nopeasti. Siksi voit esimerkiksi kypsyttää banaanin laittamalla sen paperipussiin omenan kanssa. Molemmat hedelmät tuottavat ja reagoivat etyleenikaasuun.

Tällaisia hedelmiä voidaan kerätä kypsänä, mutta silti raakana, koska ne kypsyvät oman etyleenituotantonsa kautta. Klimeakteeriset hedelmät varastoivat myös sokerinsa tärkkelyksenä, joka muuttuu takaisin sokereiksi hedelmän kypsyessä. Ne muuttuvat sekä pehmeämmiksi että makeammiksi sen jälkeen, kun ne on poimittu.

Kuva: wikipedia commons

Ei-klimeakteeriset hedelmät – kuten ananakset, kirsikat ja viinirypäleet – eivät kypsy samalla tavalla. Ne eivät tuota omaa etyleeniään ja niiden pitää olla yhteydessä emokasviin jatkaakseen kypsymistä.

Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka ananaksen jättäisi pöydälle muutamaksi päiväksi, se voi pehmentyä, kehittää voimakkaamman hajun ja jopa muuttaa väriään, mutta se ei ole yhtään sen kypsempi kuin aikaisemmin. Ananakset täytyy siis poimia kypsänä.

Kuinka makeuttaa tuoretta ananasta

Hyvä uutinen on, että ananaksen voi saada maistumaan makeammalta, jos sitä kypsentää kevyesti. Ananaksen voi laittaa esimerkiksi hetkeksi uuniin matalalla lämmöllä, jonka jälkeen hedelmä maistuu makeammalta.

Tämän vuoksi raa’aksi jäänyt ananas soveltuu loistavasti grillattavaksi tai jälkiruokiin, sillä sen maku muuttuu makeammaksi kypsennyksen aikana.

Lähde: thekitchn.com