Yhdysvaltalaisen Cleveland Clinic Lerner -instituutin julkaisema tutkimus osoittaa runsaan ksylitolin käytön aiheuttavan mahdollisesti vakavia terveysriskejä.

Tutkimuksen mukaan runsas ksylitolin käyttö voi lisätä sydänkohtauksen, aivoinfarktin ja jopa kuoleman riskiä.

Runsas ksylitolin käyttö voi aiheuttaa verihiutalehyytymiä, jotka voivat kulkeutua sydämeen aiheuttaen sydänkohtauksen. Hyytymät voivat kulkeutua myös aivoihin aiheuttaen aivoinfarktin.

Xylitol Jenkki
Kuva: Wikipedia Commons

Suurin riski tyypin 2 diabetesta sairastavilla

Suurin riski on niillä, joilla on tyypin 2 diabetes, CNN:n artikkelissa kerrotaan.

Ksylitoli on yleinen makeutusaine purukumeissa, hammastahnoissa, makeisissa ja juomissa.

Tutkimuksessa koehenkilöt saivat nauttia ksylitolilla makeutettua juomaa. Tutkijat kuitenkin korostavat, että on liian aikaista väittää, että ksylitoli olisi ainut terveysongelmien aiheuttaja. Ksylitolia koskeva tutkimus oli osa laajempaa makeutusaineiden haittoja kartoittavaa tutkimusta.

Tutkijoiden mukaan henkilöillä, jotka käyttivät suurimpia määriä ksylitolia, oli jopa kaksinkertainen riski saada sydänkohtaus verrattuna niihin, jotka eivät käyttäneet ksylitolia juuri koskaan.

On kuitenkin hyvä huomioda, että tutkimus tehtiin Yhdysvalloissa, jossa makeutusaineiden käyttö on runsaampaa kuin Suomessa. Aikaisemmin toteutetut tutkimukset ovat viitanneet siihen, että makeutusaineet saattavat häiritä ruoansulatus- ja aineenvaihduntajärjestelmää. Tämä tutkimus julkaistiin aikaisemmin European Heart Journal -lehdessä.

Toothpasteonbrush
Kuva: Wikipedia Commons

Ksylitolilla myös hyödyllisiä ominaisuuksia

Ksylitolin käyttö ehkäisee hampaiden reikiintymistä ja hammaslääkäriliiton mukaan ksylitolia tulisi käyttää 5 grammaa päivässä eli suunnilleen kuuden purukumityynyn verran. On samalla hyvä muistaa, että ksylitoli voi suurina määrinä nautittuna aiheuttaa ilmavaivoja ja ripulia.

Ksylitolin teollinen valmistus alkoi toden teolla 1970-luvulla, erityisesti Suomessa, jossa ksylitolia alettiin käyttää laajasti sokerin korvikkeena ja sen hampaita suojaavat ominaisuudet havaittiin erityisen hyödyllisiksi purukumeissa ja muissa suunhoitotuotteissa.

Jaa tieto ystävillesi etteivät he käytä liikaa ksylitolia!

Lähde: CNN