Valmista kala näin ja saat siitä eniten terveyshyötyjä.

Suomalaisselvityksen mukaan kalan terveyshyödyt peittoavat kalansyönnin potentiaaliset haitat.

Selvityksen mukaan kotimaista kalaa kannattaa syödä, sillä terveyshyödyt ovat mahdollisten vierasaineiden aiheuttamia haittoja suuremmat.

Erityisesti särkikalojen käyttöä kannattaa lisätä.

Hyväksi sydämelle

Pro Kala ry kertoi tiedotteessaan kalan sydänhyödyistä. Kalayhdistyksen mukaan kalan pehmeä rasva on hyväksi sydämmelle ja verisuonille.

– Säännöllinen kalan syöminen onkin yhdistetty pienempään riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, kuten sepelvaltimotautiin ja aivohalvauksiin.

Myös kalan valmistustapa vaikuttaa kokonaisterveyshyötyihin.

Paista kala näin

Sydänliiton mukaan rasvaiset kalat kuten muikku ja lohi eivät välttämättä tarvitse paistorasvaa. Vähärasvaiset kalat sen sijaan kannattaa kypsentää rypsi- tai rapsiöljyssä.

– Sydänystävällisiä kalanvalmistustapoja ovat uunissa kypsentäminen, pannulla paistaminen, höyryttäminen, keittäminen sekä pyöryköiksi tai pihveiksi jauhaminen, Sydänliiton sivuilla kerrotaan.

Terveellisin tapa on toisin sanoen lisärasvan välttäminen kypsennyksessä.