
Sammal nurmikolla – näin pääset siitä eroon (tai opit elämään sen kanssa).
On hyvin tavallista, että nurmikolle ilmestyy sammalta. Yksi vaihtoehto on hyväksyä tilanne – sammal on pehmeää eikä tee varsinaista haittaa. Mutta jos haluat päästä siitä eroon, tärkeintä on selvittää, miksi sammal pääsee kasvamaan. Ellei syytä poisteta, sammal palaa varmasti takaisin, vaikka saisitkin sen hetkellisesti pois. Yksi syy voi olla, että lannoituksesta on kulunut pitkä aika. Toinen mahdollisuus on, että nurmikko on huonosti salaojitettu.
Mitä ikinä teetkin: älä haravoi sammalta pois! Yksinkertaisin ja luonnollisin tapa päästä sammalesta eroon on lannoittaa nurmikkoa säännöllisesti koko kasvukauden ajan (yleensä 5–7 viikon välein riittää) ja leikata nurmikko kahdesti viikossa. Näin ruoho alkaa vähitellen syrjäyttää sammalen.
Ruotsalainen Leva & Bo listasi kattavat vinkit nurmikon hoitoon.

1. Varjoisa alue suosii sammalta – käytä varjopaikkoihin tarkoitettua siemenseosta
Sammal viihtyy varjossa paremmin kuin nurmikko. Varjostaako suuri puu tai talo nurmikkoasi? Käytä silloin varjoisiin paikkoihin tarkoitettua ruohosiemenseosta, niin ruoho pärjää paremmin kilpailussa sammalta vastaan. Jos sammalta on jo ehtinyt ilmestyä varjoisiin kohtiin, voit hankkia ns. nurmikkomultaa, levittää sen haravalla ja kylvää siementä sen päälle. Ole erityisen huolellinen loppukesän lannoituksessa – silloin sammal alkaa kasvaa.
Ehkä voit harventaa tai poistaa joitakin suuria puita? Äärimmäisessä tapauksessa voit harkita, olisiko parempi perustaa esimerkiksi kukkapenkki, tai jotain muuta varjoon sopivaa nurmikon tilalle.
2. Sammal viihtyy kosteassa maassa – paranna salaojitusta
Jääkö vesi seisomaan sateen jälkeen? Se on merkki huonosta salaojituksesta, ja kosteassa sammal viihtyy ruohoa paremmin. Täytä painanteet nurmikkomullalla – tätä voi tehdä useita kertoja kauden aikana. Jos haluat parantaa salaojitusta merkittävästi, voi olla tarpeen kaivaa koko nurmikko auki ja asentaa pohjalle kivikerros tai salaojaputkia. Jos tämä kuulostaa liian suurelta urakalta, on olemassa urakoitsijoita, jotka tekevät tällaisia töitä.
3. Lannoita sammal pois
Onko nurmikon lannoituksesta aikaa? Ruoho kärsii ravinteiden puutteesta ja menettää kilpailukykynsä – sammal käyttää tilaisuuden hyväkseen. Hyvin lannoitettu ja terve nurmikko on paras tapa torjua sammalta! Voit käyttää myös sammalenpoistoaineita, jotka sisältävät rautasulfaattia – ne tappavat sammalen, mutta eivät nurmikkoa.
4. Kalkkia tai rautasulfaattia sammalta vastaan
Jos maaperä on hapan (eli sen pH-arvo on matala), sammal viihtyy siinä ruohoa paremmin. Selvitä maaperän happamuus yksinkertaisella maaperätestillä, jonka voi ostaa esimerkiksi puutarhamyymälästä. Hapan maa voidaan korjata kalkitsemalla. Kalkki ja rautasulfaatti estävät sammalen leviämistä. Kalkitseminen on yleistä, ja sen etuna on, että se nostaa maan pH-arvoa ja parantaa maaperän laatua. Haittapuolena on se, että kalkitus ei ole pitkävaikutteinen, vaan sitä pitää toistaa. Lisäksi on olemassa sammalia, joita korkea kalkkipitoisuus ei häiritse.
Älä siis kalkitse turhaan äläkä käytä liikaa. Kalkkia voi levittää lähes milloin tahansa kasvukauden aikana, mutta vältä kalkitsemista samaan aikaan lannoituksen kanssa. Varhainen kevättalvi on hyvä ajankohta kalkitukselle.
5. Kun sammal on vallannut koko nurmikon
Kannattaako luovuttaa vai perustaa uusi nurmikko? Jos sammal on vallannut koko alueen, kannattaa kysyä itseltään, tarvitseeko nurmikkoa ylipäänsä. Sammal on kaunista, pehmeää ja lähes huoltovapaata. Muussa tapauksessa voi olla parasta aloittaa alusta: poista sammalinen pintakerros ja perusta uusi nurmikko alusta saakka.
6. Sammalenpoistoaine vaikeimpiin tapauksiin
Jos sammal on ehtinyt vallata suuren osan nurmikosta eikä mikään muu auta, voi olla tarpeen käyttää sammalenpoistoainetta, jota levitetään veden mukana vaikeasti sammaloituneille alueille. Koska sammal uusiutuu nopeasti sen jälkeen, kun se on poistettu tai kuollut, sitä täytyy torjua säännöllisesti, ettei se pääse jälleen vallalle.
Sammal ei itsessään ole vaarallista, mutta sen liiallinen kasvu voi vahingoittaa kattoja, nurmikkoa ja talon julkisivuja. Erityisesti Etelä-Suomessa sammal on yleistynyt leutojen talvien vuoksi – sammal viihtyy lämpimässä ja kosteassa – sekä happaman sateen seurauksena.