Metsät ovat tällä hetkellä pullollaan herkullisia sieniä ja niitä kannattaa kerätä talteen ennen kuin madot korjaavat parhaat palat.

Sienestäjä voi odottaa löytävänsä herkkutatteja, kantarelleja, torvisieniä, lampaankääpiä, haperoita, rouskuja ja ehkä jopa suppilovahveroita.

Jos et halua lähteä itse metsään (suosittelemme kuitenkin, että lähdet) niin kaupasta saa niin kasvatettuja kuin villejäkin lajikkeita.

Kuva: Yutaka

Misotahnaa sienikastikkeeseen

Kuva: pxhere.com

Misotahnaa kannattaa lisätä sienikastikkeeseen monista syistä:

  1. Umami-maun vahvistaminen: Miso on tunnettu runsaasta umami-maustaan, joka on viides perusmaku makean, suolaisen, happaman ja karvaan rinnalla. Sienissä on luonnostaan umamia, ja misotahna tehostaa tätä makua, tehden kastikkeesta syvemmän ja täyteläisemmän.
  2. Monimutkaisempi makuprofiili: Misotahnassa on fermentoinnin ansiosta monimutkainen makuprofiili, jossa on maanläheisiä, suolaisia ja hieman makeita vivahteita. Tämä rikastuttaa sienikastikkeen makua ja tekee siitä mielenkiintoisemman.
  3. Syvyyden lisääminen: Misotahna voi lisätä kastikkeeseen syvyyttä ilman tarvetta lisätä paljon muita mausteita. Se tekee kastikkeesta täyteläisemmän ja antaa sille hienovaraisen maun, joka ei peitä sienen omaa makua.
  4. Tasapainottava suolaisuus: Misotahna tuo kastikkeeseen suolaisuutta, mutta lempeämmällä tavalla kuin esimerkiksi suola. Tämä voi auttaa tasapainottamaan makuja ilman, että kastike maistuu liian suolaiselta.
  5. Fermentoitujen tuotteiden hyödyt: Fermentoidut tuotteet, kuten misotahna, tuovat ruokaan prebiootteja ja probiootteja, jotka ovat hyviä suolistolle. Vaikka kuumennus tuhoaa osan probiooteista, fermentoinnin tuoma monimutkainen maku säilyy.

Misotahna tekee sienikastikkeesta monipuolisemman ja täyteläisemmän, mikä nostaa sen uudenlaiselle tasolle.