Tuoreet tutkimustulokset viittaisivat siihen, että runsas kahvinjuonti voi olla haitallista ikääntyneille ihmisille.

Yli kolme kahvikupillista päivässä on yhdistetty tuoreen tutkimuksen mukaan kognitiivisten kykyjen heikkenemiseen. Tutkimustuloksesta raportoi myös aikaisemmin Helsingin Sanomat.

Liika on liikaa ja luultavasti ei suositeltavaa

Tutkijat selvittivät miten kahvinjuonti vaikuttaa kognitiivisiin kykyihin, kuten päättelyyn ja loogiseen ajatteluun.

Yksi kahvikupillinen on Suomessa noin 1,5 desilitraa.

Tutkimuksessa kahlattiin läpi 8451 yli 60-vuotiaan terveystietoja Ison-Britannian biopankista. Tutkimukseen valituista henkilöistä 60 prosenttia oli naisia. Jokaisen tutkimukseen osallistuneen henkilön kognitiiviset kyvyt olivat heikentyneet seurantajakson aikana.

– Niin kuin vanha sanonta kuuluu, liian paljon mitä tahansa on haitaksi. Kyse on tasapainosta, joten kohtuullinen kahvinkulutus on ok, mutta liian runsas ei luultavasti ole suositeltavaa, tutkija Kelsey R. Sewell kommentoi Medscape-julkaisulle

Kuva: pxhere.com

Kahvin vaikutus kognitiivisiin kykyihin

Tutkimustulokset julkaistiin 30. heinäkuuta Alzheimer’s Association -järjestön kansainvälisessä konferenssissa.

Vain vähän tai ei lainkaan kahvia juovien ihmisten älykkyys laski keskimäärin 8,83 seurantavuoden aikana vähemmän kuin paljon kahvia juovilla.

– Näemme, että runsaasti kahvia nauttivilla joustava älykkyys laski seurantajakson aikana kaikista jyrkiten. 

Teenjuojilla tutkimustulokset olivat täysin päinvastaiset ja kognitiiviset kyvyt paranivat verratessa niihin, jotka eivät juoneet lainkaan teetä.

Kahvin kohtuukäytöllä myös hyötyjä

Kahvin vaikutuksista kognitiivisiin kykyihin tarvitaan vielä lisätutkimuksia. Kahvin kohtuukäytöllä on todettu nimittäin myös positiivisia terveysvaikutuksia.

– Useat tutkimukset viittaavat myös siihen, että kahvi voi vähentää Alzheimerin taudin riskiä, ​​Sewell muistutti konferenssissa.

Tutkimuksessa ei huomioitu kahvin ja teen kulutusta nuoremmalla iällä. Myöskin tee- ja kahvilajit eivät olleet tutkimuksessa eroteltuja.

Tutkimuksen opetus? Kohtuus kaikessa – jaa tieto ystävillesi!

Lähde: Makuja