Onnistunut viljelijä on se, joka ei anna periksi, Linda Holtby kertoo ruotsalaislehti Godare.se haastattelussa.

Ruotsissa asustavan puutarhuri Linda Holtbyn perheen rivitalopiha tuottaa vuodessa neljännes tonnin ruokaa. Mutta viljelyä voi harrastaa myös omalla ikkunalaudalla.

Maaliskuun alussa Lindan ikkunalaudoilla on niukasti tilaa. Pienet pistokkaat imevät itseensä lisääntyvää valoa. Yhdessä vaatekaapissa kasvit kasvavat kasvilampun alla ja kehittävät vahvuuttaan ennen ulkoilmaelämää. Tällä hetkellä kasvatuksessa on chiliä, selleriä, basilikaa ja munakoisoa. Tomaatit ja sipulit tulevat hieman myöhemmin.

Useimmille meistä voisi olla haastavaa löytää täysin tyhjä vaatekaappi.

– Kun aloitimme tämän elämäntavan, huomasimme pian, että alamme priorisoida asioita eri tavalla. Omistan esimerkiksi nykyään vain kahdet housut. Ne riittävät, ja niitä todella käytän, Linda kertoo godare.se sivustolla.

Maaliskuu on ovella – mitä teidän kasvimaallanne tapahtuu nyt?

– Elämässä on juuri nyt paljon muuta meneillään, joten ulkotyöt saavat vielä hetken odottaa. Tällä hetkellä keskitymme erityisesti sisätiloissa tehtäviin esikasvatuksiin.

Mikä on helppo kasvis aloittelijalle?

– Salaatti! Sitä voi kasvattaa niin sisällä kuin ulkonakin – ruukuissa, maassa tai viljelylaatikoissa. Se kasvaa melko nopeasti. On ihanaa, kun pääsee aloittelijana kokemaan sadonkorjuun ilon. Me kasvatamme myös paljon herneenversoja – ne ovat herkullisia ja kasvavat nopeasti.

Kerasalaatti
Kuva: Wikipedia Commons

Salaatin kasvatus ikkunalaudalla – näin onnistut

Millaisia ruukkuja kannattaa käyttää?

– Vaikka salaatti ei tarvitse kovin syvää ruukkua, voit hyvin käyttää tavallisia kukkaruukkuja. Niissä multa ei kuivu yhtä nopeasti kuin matalissa ruukuissa, varsinkin jos kasvatat aurinkoisessa paikassa. Lisäksi tavalliset ruukut näyttävät kauniilta ikkunalaudalla.

Tarvitseeko salaatti paljon aurinkoa?

– Jos kasvatat aurinkoisella paikalla, kasvin on hyvä saada varjoa päivän kuumimpaan aikaan. Voit esimerkiksi säätää sälekaihtimia tai laskea rullaverhon. Salaatti viihtyy myös puolivarjossa.

Kuinka paljon salaattia pitää kastella?

– Pidä multa kosteana, mutta ei märkänä. Salaatti kaipaa tasaista kastelua – kuivuessa se voi maistua kitkerältä. Jos kastelu tuntuu hankalalta, salaatti sopii mainiosti myös vesiviljelyyn. Silloin kasvi ottaa vettä tarpeen mukaan, eikä sinun tarvitse miettiä kastelua.

Milloin kylvö kannattaa aloittaa?

– Aloita vaikka heti ja kylvä uutta noin kuuden viikon välein, niin sinulla on salaattia tarjolla ympäri vuoden. Jos sinulla on kasvivalo, voit viljellä sisätiloissa ympäri vuoden.

Mistä tietää, milloin voi korjata satoa?

– Itse odotan usein siihen saakka, kun lehdet ovat noin 15 cm pitkiä, mutta voit korjata jo silloin, kun lehdet ovat vain muutaman sentin mittaisia.

Mitkä ovat suosikkilajikkeitasi?

– Oma suosikkini on jäävuorisalaatti. Jos kasvatat sitä pienessä ruukussa, salaatit eivät muodosta yhtä tiiviitä keriä kuin ulkona, mutta voit poimia lehtiä yksitellen. Valmiit salaattisekoitukset, kuten “Baby Leaf mix”, ovat myös kiva tapa aloittaa. Niissä on eri värejä ja koostumuksia samassa pussissa, joten voit kokeilla ja löytää omat suosikkisi.

Lähde: godare.se