Lue kokki Louise Johanssonin yksinkertaiset vinkit parsan valmistukseen.

Nyt on valkoisen ja vihreän parsan sesonki – ota tilaisuudesta kaikki irti ja nauti!

Kokki Louise Johansson on erityisen ihastunut valkoiseen parsaan, jonka hän kokee olevan hienostuneen makuinen.

Hän paljasti viime vuonna Aftonbladetille ravintolavinkin, jolla valmistat parsan parhaalla mahdollisella tavalla.

Valkoisen ja vihreän parsan satokausi on melko lyhyt – se alkaa huhtikuussa ja päättyy usein juhannuksen tienoilla.

49427655232 3d537b9a1b c
Kuva: Flickr.com

Louisen mielestä vihreän ja valkoisen parsan välillä on selkeä ero

– Mielestäni valkoinen parsa on enemmän herkku, hieman ylellisempi ja hienostuneemman makuinen. Vihreäkin on omalla tavallaan ihana, mutta enemmän tavallinen vihannes.

Valkoinen parsa on herkullista melkein sellaisenaan, kun taas vihreän parsan kanssa Louise tykkää lisätä jotain lisäksi.

– Toki lisään jotain valkoisenkin kanssa, mutta siinä se on todellinen pääraaka-aine.

food green produce vegetable healthy eat 731434 pxhere.com scaled
Kuva: pxhere.com

Kuinka kuoria parsa oikein

Parsan käsittelyssä tärkeintä on sen koko ja paksuus. Yleinen virhe on kuoria parsaa liian ronskisti – etenkin vihreää, Louise huomauttaa.

– Valkoinen parsa pitää mielestäni aina kuoria. Kuorin sen nuppuosasta alaspäin. Vihreän kanssa voi olla varovaisempi – riittää, että pienellä veitsellä raaputtaa pois varren pienet lehdet.

Jos parsa on alaosasta paksumpi, Louise kuorii sen tasaisen paksuiseksi, jotta keittoaika pysyy samana.

– Jos ruoanlaitossa haluaa olla rento, paksuimman osan voi vain napsaista pois. Mutta jos haluaa yhtä pitkät parsat, leikkaan päät tasaisiksi.

Valkoisen parsan kausi on lyhyt, ja sitä ei välttämättä ole saatavilla enää kesäkuussa. Louise vinkkaa, että voit säilöä parsaa itse fermentoimalla.

– Itse säilöminen on varmasti maukkaampaa kuin valmiit purkkiparsat. Se on helppoa – teet vain suolaliuoksen ja kaadat sen valkoisen parsan päälle niin, että se peittyy kunnolla nesteeseen.

Parsanyytti scaled
Kuva: Pinterest / ZENIDEES

Näin parsa keitetään oikein

Vihreä parsa vaatii paljon suolaa keitinveteen, mutta myös sitruunaa, nokareen voita ja ripauksen sokeria.

– Se tekee sille hyvää. Valkoiselle parsalle sen sijaan ripottelen päälle yhtä paljon sokeria ja suolaa ja annan sen levätä 15 minuuttia. Se alkaa silloin melkein kypsyä, minkä jälkeen keitän sen mahdollisimman vähässä vedessä – usein paistinpannulla.

Louisen mielestä paras tapa valmistaa parsaa on vakumoida se pienen voimäärän kanssa ja kypsentää sous videssä – silloin maku tiivistyy upeasti.

– Älä keitä liikaa – parsan kuuluu jäädä hieman napakaksi ja purutuntumaa saa olla.

Joskus Louise grillaa vihreää parsaa, mutta valkoinen on hänen mielestään niin maukas sellaisenaan, että keittäminen tai sous vide -kypsennys riittää.

– Grillattu vihreä parsa ja karhunlaukka ovat herkullinen yhdistelmä. Lisää karhunlaukkaa grilliin loppuvaiheessa, raasta päälle parmesaania ja pirskottele oliiviöljyä.

Juomasuositukset

Parsan kanssa Louise nauttii mielellään jotain kuplivaa, kuten samppanjaa.

– Parsa kasvaa hiekkapitoisessa ja kalkkisessa maassa, joten ajattelen että sen seuraksi sopii samankaltainen viini. En ole viiniasiantuntija, mutta ehkä chablis tai riesling voisi olla hyvä valinta. Grillatun vihreän parsan kanssa käy myös kevyt punaviini.

Louisen parhaat parsavinkit:

  • Kuori vihreä parsa hellästi – poista vain pienet lehdet varresta.
  • Valkoinen parsa tulee kuoria kokonaan ylhäältä alas.
  • Lisää suolaa, sitruunamehua ja voita keitinveteen – saat irti enemmän makua.
  • Kypsennä parsa sous videssä
  • Keitä parsa vähässä vedessä paistinpannulla
  • Älä ylikypsennä – mieluummin hieman alikypsä, jotta purutuntuma säilyy.

Näitä vinkkejä noudattamalla voit itsekin olla suoranainen parsaguru!

Lähde: godare.se