
Japanintatar – näyttävä, mutta haitallinen vieraslaji.
Japanintatar (Reynoutria japonica) on koko EU:ssa säädetty haitalliseksi vieraslajiksi. Sitä ei saa tuoda, kasvattaa, levittää, pitää hallussa tai luovuttaa eteenpäin. Laji on kielletty myös Suomessa.
Tuntomerkit ja leviäminen
Japanintatar on monivuotinen ja nopeakasvuinen kasvi, joka muodostaa tiheitä kasvustoja. Sen ontot, bambumaiset varret voivat kasvaa jopa 3 metrisiksi. Lehdet ovat kolmiomaisia ja 10–15 cm pitkiä. Se kukkii syys-lokakuussa, mutta ei lisäänny siemenistä Suomessa – leviäminen tapahtuu lähes yksinomaan juurakon välityksellä.
Laji viihtyy erityisesti valoisilla paikoilla, kuten jokivarsilla, tienvarsilla ja puutarhajätteiden läheisyydessä. Se voi levitä uusille alueille maa-ainesten ja kasvijätteiden mukana. Japanintatar kasvaa paikoin Etelä-Suomessa, erityisesti taajamissa.


Haitat
Japanintatar syrjäyttää tehokkaasti alkuperäistä kasvillisuutta ja voi haitata uhanalaisia lajeja ja luonnonsuojelualueita. Tiheät kasvustot muuttavat kasvupaikan olosuhteita ja voivat edistää eroosiota jokien varsilla. Talvella lakastuvat varret jättävät maaperän alttiiksi kulumiselle.
Alla video, josta on hyvin havaittavissa miten japanintatar on hävittänyt muut kasvit joen varrelta ja altistanut maaperän eroosiolle.
Torjunta
Torjunta vaatii pitkäjänteistä työtä. Paras keino on mekaaninen torjunta: kasvustojen toistuva leikkaaminen, peittäminen mustalla muovilla tai laidunnus lampailla. Torjunta-aineita voidaan käyttää harkiten, mutta ei vesistöjen tai leikkipaikkojen läheisyydessä. Kasvijäte, jossa on juurenpaloja, tulee hävittää sekajätteen mukana – niitä ei saa kompostoida.

Mitä voit tehdä?
- Älä kasvata tai osta japanintatarta, edes netistä.
- Hävitä kasvi omalta pihaltasi oikein.
- Huolehdi, ettei juurakoita tai maa-aineksia pääse leviämään ympäristöön.
- Suosi puutarhassasi kotimaisia kasvilajeja.
Ammattitoimijoilla on erityinen vastuu estää kasvin leviäminen hallinnoimiltaan alueilta.
Jaa tietoa eteenpäin! Monella ei ole aavistustakaan siitä miten haitallinen kasvi japanintatar on.
Tutustu tarkemmin osoitteessa vieraslajit.fi – sivulta löydät myös tarkempia tietoja lajitunnistukseen.