Kauppapuutarhaliitto kertoo, että moni kuluttaja ihmettelee, miksi kurkut pakataan muoviin. Muovikalvon käytölle on kuitenkin selkeä perustelu.

Kurkut kuuluvat suomalaisten suosikkivihanneksiin, aivan kuten tomaatit. Keskimäärin suomalainen syö vuodessa noin 30 kurkkua, mikä vastaa yhdeksää kiloa.

– Suurin osa kurkuista on kotimaista alkuperää. Kotimaisuusaste on jopa 96 prosenttia, ja suomalaisen kurkun tuoreus sekä maku ovat omaa luokkaansa verrattuna tuontikurkkuihin, Kauppapuutarhaliitto kertoo tiedotteessaan.

Miksi kurkku on muovissa?

Kurkun muovipakkaus herättää keskustelua ja jopa kritiikkiä, mutta sillä on merkittävä rooli tuotteen säilyvyydessä.

– Jos hävikki lisääntyisi vain 1–2 prosenttiyksikköä, ympäristökuormitus kasvaisi enemmän kuin muovin tuotannosta syntyvät päästöt, liitto painottaa.

Harva ehkä muistaa, että vielä vuosikymmen sitten kurkun muovikalvo oli selvästi paksumpi. Vuosien varrella materiaalia on ohennettu, ja nykyisin muovia kuluu jopa 40 prosenttia vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

Kauppapuutarhaliitto muistuttaa, että turhaan tuotettu ja pois heitetty ruoka aiheuttaa suuremman ilmastokuormituksen kuin pakkaukset ja niiden jätehuolto yhteensä.

– Olennaista on, että tuote säilyy käyttökelpoisena koko jakeluketjun ajan. Muovikalvon ansiosta kurkun säilyvyysaika voi jopa kaksin- tai kolminkertaistua.