Valkosipulin kasvattaminen onnistuu mainiosti sisätiloissa ruukussa ikkunalaudalla tai lasitetulla parvekkeella.
Tuloksena on hieman pienempiä sipuleita, mutta mitä väliä sillä on, kun koko kasvi on syötävä ja sen varsi on todella herkullinen.
Näin istutat valkosipulia ruukkuun sisätiloihin – ympäri vuoden.
Valkosipulia kasvatetaan yleensä ulkona syksyllä, mutta voit kasvattaa sitä myös sisällä! Valkosipulin sisällä ruukussa kasvattamisen etuna on, että sinun ei tarvitse huolehtia kausista ja vuodenajoista. Haittapuolena on, että tuloksena ei yleensä ole yhtä suuria sipuleita – mutta toisaalta voit syödä kasvin varret, jotka ovat erittäin maukkaita ja joita voit käyttää ruoan maustamiseen.
Varret nousevat vähitellen ja voit leikata niitä kuten ruohosipulia. Kun valkosipuli ei enää jaksa tuottaa versoja, vedät sen ylös ja istutat uuden kynnen tilalle.
Voiko kaupan valkosipulia kasvattaa? Minkälaista siementä kannattaa valita?
Voit kokeilla siementä, jota myydään puutarhaliikkeissä ja verkkokaupoissa, sekä ruokakaupan valkosipulia. Siemenestä kasvatettu valkosipuli tuottaa varmemman tuloksen, ja voit valita eri lajikkeita haluamiesi ominaisuuksien mukaan.
Jos istutat suoraan ruokakaupan valkosipulinkynsiä, siihen liittyy kaksi riskitekijää: ne voivat kantaa viruksia tai muita tauteja, jotka saattavat päätyä maaperään, ja ne voivat olla käsiteltyjä, jotta ne eivät itäisi, mikä ei tuota toivottua tulosta. Koska multa on helppo vaihtaa ruukussa, saastunut maa ei ole suuri huolenaihe, kunhan sitä ei laiteta kompostiin ja käytetä uudelleen valkosipulin kasvatukseen.
Jos huomaat, että valkosipulinkynnet ovat jo alkaneet itää, se on merkki siitä, että ne ovat valmiita istutettavaksi. Voit myös testata itse helposti asettamalla kynnen litteä pohja alaspäin hieman kosteaan multaan. Vain muutaman päivän kuluttua kynsi alkaa kasvattaa ituja, jos se on elinkelpoinen.
Valkosipulin istuttaminen ruukkuun
Kukka- tai tavallinen istutusmulta sopii hyvin valkosipulin kasvatukseen. Varmista, että ylimääräinen vesi voi valua pois ruukun pohjasta, muuten sipuli voi mädäntyä, jos maa on jatkuvasti märkä. Aseta kynnet yksitellen terävä pää ylöspäin noin 4-5 cm syvyyteen, muutaman senttimetrin välein.
Ruukussa sipuleista ei tule suuria, ja voit hallita lannoitusveden määrää helpommin, joten ne voivat olla paljon tiheämmässä kuin avomaalla kasvatettaessa.
Valkosipulin hoito ja sadonkorjuu ruukussa
Aseta ruukku kodin aurinkoisimpaan ikkunaan ja kastele säännöllisesti. Maan tulee kuivua kastelujen välillä, koska valkosipuli ei pidä liiasta kosteudesta. Maan alle ei muodostu suurta sipulia, sillä valkosipuli tarvitsee lepojaksoja, joita se saa olemalla ulkona ja altistumalla kylmyydelle. Mutta se kasvattaa todella maukkaat varret.
Leikkaa valkosipulin varret sitä mukaa kuin ne kasvavat, aivan kuten ruohosipuli. Voit käyttää niitä tuoreena mausteena, tai lisätä ne lämpimiin ruokiin lopussa. Kun valkosipuli ei enää jaksa tuottaa versoja, vedä se vain ylös ja istuta uusi kynsi tilalle.
Lähde: Leva & Bo