Ravustuskausi alkaa 21. heinäkuuta klo 12:00.

Ravustuskausi käynnistyy jälleen 21.7. klo 12 ja jatkuu lokakuun loppuun saakka. Tänä kesänä rapusaaliin odotetaan olevan tavanomainen. Suurin uhka Suomen luonnonvaraisille jokirapukannoille on edelleen rapurutto, jota täplärapu levittää tehokkaasti toimien sen luonnollisena kantajana.

Kalajutut.fi listasi parhaat rapusyötit.

Rapurutto on jo hävittänyt jokiravun paikoin kokonaan. Jokainen ravustaja voi omilla toimillaan estää taudin leviämistä uusille alueille:

  1. Desinfioi, kuivaa tai pakasta kaikki pyydysvälineet ennen niiden siirtoa vesistöstä toiseen.
  2. Pyydä syötit samasta vesistöstä, jossa ravustat. Jos käytät syöttejä muualta, pakasta ne vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ennen käyttöä.
  3. Suosi omia pyydyksiä jokaisessa vesistössä, jotta tartuntoja ei siirry välineiden mukana.

Epäiletkö rapuruttoa? Lähetä näyte Ruokavirastoon

Ruokavirasto tutkii rapuruttoa ja tarvitsee ravustajien apua. Mikäli ravuissa näkyy kuorivaurioita, puuttuvia raajoja tai saksia, ne liikkuvat oudosti tai vedessä on useita kuolleita rapuja, näytteet voi lähettää maksutta tautitutkimukseen. Tarkemmat ohjeet löytyvät Ruokaviraston verkkosivuilta.

Täplärapu on haitallinen vieraslaji

Täplärapu on koko EU:ssa haitalliseksi luokiteltu vieraslaji. Vaikka sen pyynti ja myynti on hallintasuunnitelman mukaisesti sallittua, täplärapuja ei saa enää:

  • Viljellä tai istuttaa luonnonvesiin
  • Sumputtaa pyyntialueen ulkopuolella – ei edes lyhytaikaisesti

Myös jokirapujen istuttaminen vaatii aina erillisen luvan.

crayfishes seafood cajun food seafood boil animal source foods decapoda 1427831
Kuva: pxhere.com

Ravut kiehuvaan veteen

Ravustuksen huipentuma on tietenkin rapujuhlat. Keitettäessä ravut lisätään aina yksitellen kiehuvaan veteen, ja keittoveden tulee kiehua koko ajan. Keittoaika on noin 8–12 minuuttia ravun koon mukaan. Tarvittavat ainekset: suola, sokeri ja runsaasti tilliä.

Hyviä ravustushetkiä!