Tiesitkö, että voit viljellä vihanneksia syksyllä? Vihanneksia, jotka kestävät kylmää ja jotka tavallisesti kylvetään aikaisin keväällä, voi nimittäin kylvää myös syksyllä.
Kun kylvät syksyllä, siemenet ovat jo maassa ja voivat alkaa itää heti, kun maa sulaa keväällä. Tällä tavalla saat aikaisemman sadon.
Miksi kylvää vihanneksia syksyllä?
Myöhään syksyllä kylvetyt siemenet voivat olla mullassa talven yli. Kun kevät tulee, siemenet alkavat kasvaa ja voit korjata satoa jo jopa toukokuussa, riippuen siitä, mikä viljelykasvi on kyseessä ja missä päin maata asut. Toinen etu on se, että osa kevätkylvöstä on jo tehty, joten voit keskittyä muihin asioihin.
Näin kylvetään vihanneksia syksyllä – milloin ja miten
Älä kylvä liian aikaisin! Kylvä niin myöhään kuin mahdollista, mutta ennen kuin routa on mennyt maahan. Jos kylvät liian aikaisin, on riski, että siemenet itävät ennen talvea. Pohjoisessa routa tulee aikaisemmin, joten syyskylvö tapahtuu yleensä lokakuussa. Etelämpänä odotetaan ja kylvetään marras-joulukuussa. On joitakin kasveja, jotka kylvetään syksyllä muutamaa viikkoa aikaisemmin, jotta ne ehtivät kasvattaa hieman juuria ja lehtiä ennen pakkasia.
Muokkaa maa ja poista rikkaruohot
Aloita tärkeimmästä vaiheesta – maan muokkaamisesta ja rikkaruohojen poistamisesta. Älä jätä rikkaruohojen poistamista tekemättä, sillä muuten kohtaat turhia ongelmia keväällä. Rikkaruohot, jotka saavat etumatkan pieniin nuoriin taimiin nähden, on vaikeampia poistaa keväällä. Kastele maa ennen kylvöä. Älä unohda laittaa nimikylttejä! Joskus linnut voivat löytää siemenet talvella tai varhain keväällä, joten voi kannattaa suojata ne kuitukankaalla.
Vinkki! Jos et ehtinyt kylvää ennen routaa, on yksi niksi. Kylvä pinnalle ja peitä siemenet kevyesti mullalla.
Vihannekset, jotka soveltuvat syyskylvöön
Syyskylvöön soveltuvien siementen on kestettävä kylmää, eikä niiden tule mädäntyä talven kosteudessa. Syksyllä voi kylvää monia vihanneksia, kuten sipuleita, juureksia, lehtivihanneksia ja joitakin yrttikasveja.
Yrtit: tilli, persilja.
Juurekset: porkkana, palsternakka, retikka, mustajuuri, retiisi, kaurajuuri, juuripersilja.
Kasvikset: savikka, punasalaatti, målla, rosensallat, pinaatti, lehtisalaatti, aasialaiset salaatit.
Sipulit: ruohosipuli, vihersipuli, karhunlaukka (kylvetään aikaisin syys-lokakuussa), valkosipulin kynnet ennen talvea.
Jaa vinkit ystävillesi, jotka viljelevät juureksia ja porkkanoita.