Keittiömestari ja ravintoloitsija Henri Alén ei huoli muovisia leikkuulautoja kotikeittiöönsä – eikä aio koskaan huolia.
Sen verran hän kuitenkin joustaa, että ravintolassa käytetään isoja ja laadukkaita ammattilaistason muovilautoja, erikseen kaloille ja lihoille. Näitä edellyttävät myös terveystarkastajat.
– Tavalliset muovilaudat ovat ihan roskaa, en tykkää yhtään. Ne ovat susipaskoja, Alén täräyttää.
Moni tunnistaa varmasti juuri sen tyyppisen laudan, josta Alén puhuu – erityisesti mökeillä yleisen mallin: pintaan on kertynyt lukemattomia veitsen jättämiä viiltoja, jotka ovat muuttuneet tummiksi.
Muovi ei käyttäydy kuten puu: se ei ”elä”, eikä sillä ole luonnollista kykyä puhdistaa itseään. Kun viiltoihin kertyy likaa, bakteerit saavat siitä otollisen kasvualustan.
Muovi tylsyttää veitsen
Alénin mukaan muovi ei myöskään kulu lempeästi, vaan tylsyttää veitsen nopeasti. Siksi ravintolakeittiöissä muovilautaa käytetäänkin lähinnä alustana – ei varsinaiseen leikkaamiseen.
– Muovi on kova ja anteeksiantamaton.
Hän ymmärtää, että laadukas, paksu puinen leikkuulauta voi tuntua isolta investoinnilta – hintaa on usein satakunta euroa. Mutta hyvin hoidettuna se kestää käytössä jopa koko eliniän.

Hyvin huollettu lauta kestää jopa vuosikymmeniä
Alén huoltaa omat lautojaan vuosittain öljyämällä ne elintarvikekelpoisella öljyllä. Öljyämisen jälkeen hän kelmuttaa laudan ja antaa sen imeytyä muutaman päivän ajan.
Mikä tahansa ruokaöljy käy, mutta esimerkiksi rypsiöljy on sen verran paksua, ettei se imeydy kunnolla – laudan pinta voi jäädä tahmeaksi.
Kun puulauta pestään, sen pinta kannattaa kuivata heti kevyesti ja jättää lauta lepäämään lappeelleen, jotta se kuivuu tasaisesti.
Lähde: Iltalehti