Marjastaja.fi julkaisi artikkelin LUKE:n satoseurantakartasta.

Luonnonvarakeskus (Luke) seuraa joka kesä mustikan, puolukan ja suomuuraimen satotilannetta eri puolilla Suomea. Ensimmäinen satoennuste julkaistaan yleensä juhannuksen aikaan, kun mustikan kukinta on ohi.

Ennusteet tarkentuvat kesän edetessä, ja niiden ajankohtaan vaikuttavat erityisesti sääolosuhteet, jotka määräävät kukinnan ja kypsymisen tahdin.

Valtakunnallinen marjasatoseuranta alkoi vuonna 1997. Se palvelee niin marjastajia kuin alan ammattilaisia – miljoonat suomalaiset seuraavat ennusteita löytääkseen parhaat marjapaikat oikeaan aikaan, ja myös marjayritykset käyttävät tietoa satokauden suunnitteluun.

Vuoden 2025 mustikkasato näyttää monin paikoin varsin hyvältä! Alla kuva, josta näet mustikoiden raakileiden määriä eri puolilla Suomea. Tummempi väri indikoi suurempaa määrää.

Capture 2
Kuva: Luke.fi

Miten marjaennusteet laaditaan?

Luonnonmarjojen satoennusteet perustuvat eri puolille Suomea sijoitettuihin havaintometsiköihin, joissa seurataan kukintaa, raakileita ja marjojen kypsymistä.

Keskeisen työn tekevät 4H-nuoret paikallisten yhdistysten kautta, mutta myös yksityishenkilöt voivat osallistua havaintojen tekoon. Mukaan pääsee osoitteessa marjahavainnot.fi.

Tulokset ja tiedotteet

Luke julkaisee kesän aikana 3–4 satotiedotetta, joissa kerrotaan kukinnan etenemisestä, sadon määrästä ja säiden vaikutuksista. Tiedotteet löytyvät Luken verkkosivuilta ja Marjahavainnot.fi-palvelusta.

Havaintopalvelussa voi tarkastella kerättyjä tietoja – havaintojen tekijät näkevät päivitykset heti, muille ne tulevat näkyviin noin viikon viiveellä.

Täältä näet on oman alueesi tilanne – voit myös tarkastella aiempia vuosia!