
Rapea koostumus ja upea maku – kotikasvatetut kurkut päihittävät kaupan muoviin käärityt kurkut mennen tullen.
Kasvata kurkkua avomaalla, kasvihuoneessa tai vaikka ikkunalaudalla, ruotsalainen Leva & Bo hehkuttaa.
Etelä-Suomessa kurkun voi kylvää suoraan avomaalle, mutta yleensä viljely aloitetaan sisätiloissa esikasvattamalla, vaikka taimet siirrettäisiinkin myöhemmin ulos.
1. Kylvö
Kylvä siemenet 1–2 cm syvyyteen ruukkuihin tai kylvökennoihin (kennoihin, joissa on omat pienet lokerot taimia varten) noin 3–5 viikkoa ennen suunniteltua ulosistutusta. Käytä mieluiten hiekalla kevennettyä multaa ja peitä kylvös halutessasi muovipussilla tai rei’itetyllä kelmulla. Kasvatuslaatikoksi käy myös karkkilaatikko, johon tehdään vedenpoistoreiät pohjaan ja ilmareiät sivuille tai kanteen.

Pidä kylvös melko lämpimässä – noin 25 astetta varmistaa parhaiten itämisen. Poista muovi tai kansi, kun taimet alkavat nousta, ja siirrä ne valoisaan paikkaan, kuten ikkunalaudalle. Itämisen jälkeen lämpötilaa voi hieman laskea. Kylvös pidetään kosteana, mutta ei liian märkänä, ja kun tila alkaa käydä ahtaaksi, taimet siirretään isompiin ruukkuihin.
2. Ulosistutus
Kurkuntaimet voi siirtää ulos vasta, kun kevään kylmimmät päivät ovat ohi. Hyvä nyrkkisääntö on, että päivälämpötilan tulisi olla yli 12 astetta ja yölämpötilan yli viisi astetta. Eri kurkkulajikkeet tarvitsevat kuitenkin erilaisia lämpötiloja, joten tarkista oman lajikkeesi vaatimukset. Mieluummin odota muutama päivä liikaa kuin ota riskiä.
Kurkun juuret ovat herkkiä, joten käsittele niitä varoen sekä ruukkuvaihdon että ulosistutuksen yhteydessä.
Taimet pitää karaista eli totuttaa vähitellen auringonvaloon ja tuuleen ennen ulosistutusta. Valitse aurinkoinen ja tuulelta suojassa oleva paikka, ja paranna maata kompostilla. Se tekee kasvualustasta hyvin vettä läpäisevän, humuspitoisen, kuohkean. Avomaalla sopiva taimiväli on 30–50 cm ja riviväli 50–100 cm lajikkeesta riippuen.

Jos kasvatat kurkkua mieluummin ruukussa ulkona, varaa kasvulle kunnolla tilaa. ”Lopullinen ruukku” saisi vetää vähintään 10 litraa multaa – mielellään enemmänkin. Varmista, että ruukussa on vedenpoistoreiät ja lisää kompostia kasvualustaan.
Vältä juuriston tyvimädän syntyä istuttamalla taimet samaan syvyyteen kuin ne ovat aiemmin kasvaneet. Kurkun juuret ovat herkkiä, joten käsittele niitä aina varoen.
Tautien ennaltaehkäisyyn suositellaan nelivuotista viljelykiertoa kurkkukasveille. Tämä tarkoittaa, ettei samaan maahan istuteta kurkkuja tai muita kurkkukasveja (kuten kesäkurpitsaa, kurpitsaa tai melonia) useammin kuin neljän vuoden välein.

3. Ravinteet
Peruslannoitukseen sopii esimerkiksi ravinteikas komposti (kuten keittiöjätteistä tehty) tai maatunut lantakomposti. Kurkkua voi kasvattaa maassa, ruukussa tai kasvihuoneessa, ja lisäravinteita voi antaa peittämällä maan paksulla (noin 10 cm) kerroksella tuoreita, vihreitä kasvin osia – kuten ruohonleikkuujätettä tai muuta kasvijätettä.
Kasvien juuriston ympäristön peittäminen auttaa myös pitämään maan kosteana. Lisäksi rikkaruohot eivät pääse kasvamaan yhtä helposti kuin paljaassa mullassa, mikä vähentää herkkien juurten häiritsemistä kitkennän yhteydessä.
Ruukussa kurkkua lannoitetaan jatkuvasti, esimerkiksi nokkosvedellä tai virtsavedellä (kutsutaan myös kultavedeksi). Vaihtoehtoisesti voi käyttää ostettua, nestemäistä ja ekologista lannoitetta.
Tee oma ravinneliuos:
Nokkosvesi:
- Täytä ämpäri nokkosilla ja lisää vettä niin, että ne peittyvät. Anna seoksen seistä viikon ajan, sekoita välillä. Poista nokkoset ja säilytä liuos kannellisessa astiassa. Laimenna käyttöä varten, kunnes liuos on teen väristä – noin 1 osa nokkosvettä 10 osaan vettä.
Kultavesi / virtsavesi:
- Laimenna virtsaa vedellä, noin 1 osa virtsaa 10 osaan vettä. Sisällä voi käyttää vielä laimeampaa seosta, esimerkiksi 1:20 hajun välttämiseksi. Kaada liuos suoraan maahan, ei kasvin päälle.

4. Kastelu
Kurkkukasvit tarvitsevat runsaasti vettä, ja hedelmät voivat saada kitkerän maun, jos ne pääsevät kuivumaan. Paras on pitää maa jatkuvasti kosteana, muttei litimärkänä.
Erityisesti ruukussa kasvatettaessa on hyvä varautua tiheään kasteluun. Sisällä ikkunalaudalla tai kasvihuoneessa on hyvä suihkuttaa tai sumuttaa kasveja vedellä silloin tällöin. Se lisää ilmankosteutta ja ehkäisee härmää sekä tuholaisia, kuten vihannespunkkeja ja ripsiäisiä.

5. Leikkaus ja sadonkorjuu
Kurkkua ei ole pakko leikata, mutta jos kasvi kasvaa liian suureksi, sen latvoja voi leikata – niistä saa halutessa myös pistokkaita uusille taimille. Halutessaan voi myös poistaa sivuversoja, mikä saattaa edistää kurkkujen kasvua.
Näillä vinkeillä pääset alkuun ja onnistut!
Lähde: Leva & Bo