Näin saat aikaisen perunasadon – kokeile esikasvatusta tai idätystä.

Esikasvatus tai idätys ovat kaksi fiksua kikkaa, joilla voit saada aikaisemman sadon. On kuitenkin olemassa muitakin niksejä, ruotsalainen Leva & Bo kertoo.

Jos kasvata perunaa, niin olisi optimaalista jos satoa tulisi jo juhannukseksi, eikö vain? Miten siinä sitten onnistuu? Ensimmäinen askel on olla ajoissa liikkeellä, eli viimeistään huhtikuun aikana. Toinen askel on valita aikainen lajike.

Ehdotuksia hyvin aikaisista perunalajikkeista ovat esimerkiksi Early Rose, vanha ja erittäin suosittu lajike, Carrera, Jacky, Marine, Maris Bard, Octa, Rocket, Rosara, Timo ja Swift.

Idätä tai esikasvata peruna

Idätys tarkoittaa, että peruna saa kasvattaa ituja ilman kosketusta maahan, kun taas esikasvatus tarkoittaa sitä, että peruna painetaan puoliksi multaan, jotta myös juuret ehtivät kehittyä.

Esikasvatuksella saa eniten etumatkaa, mutta istuttaminen ilman juurien vaurioittamista on hieman tarkempaa puuhaa. Ehkä sinulla ei myöskään ole tilaa esikasvatukselle ikkunalaudalla, kun taas idätys onnistuu pienellä lautasella tai munakennossa.

Riippumatta siitä, aiotko idättää vai esikasvattaa, laske taaksepäin noin 5–7 viikkoa suunnitellusta istutusajasta – sen verran aikaa peruna tarvitsee versojen ja juurien kehittämiseen.

Sprouted potatoes of salem
Kuva: Wikipedia Commons

Näin idätät perunaa

Perunoita voi idättää ilman multaa. Tällöin kastelua ei tarvita, mutta perunalla kestää vähän kauemmin lähteä käyntiin maassa, koska sen on ensin muodostettava juuret.

Monet käyttävät munakennoja tähän tarkoitukseen, koska ne imevät mahdollisen kosteuden. Aseta yksi peruna jokaiseen kennoon ja odota, että idut ilmestyvät.

Parhaan tuloksen saat, kun pidät perunat valoisassa ja viileässä. Tärkeä sääntö: ei saa olla pakkasta. Muuten perunat mätänevät.

Näin esikasvatat perunaa

Täytä lautanen, jossa on korkeat reunat, tai astia (koon mukaan, kuinka monta perunaa haluat esikasvattaa) mullalla.

Paina perunat kevyesti multaan. Ne saa laittaa tiiviisti.

Kun idut alkavat näkyä, ovat juuret todennäköisesti myös alkaneet kehittyä. Silloin on aika kastella vähän ja pitää multa kosteana, mutta ei märkänä.

Garden potatoes
Kuva: Wikipedia Commons

Istuta, kun maa on kuiva ja lämmin

Kun maa on kuivunut ja lämmin, on aika istuttaa perunat. Kaiva tarpeeksi syvät vaot, jotta voit myöhemmin mullata perunat niiden kasvaessa. Irrota perunat varovasti, ettet vahingoita herkkiä juuria, jos olet esikasvattanut.

Jos olet idättänyt, istuta perunat vakoihin niin, että iduilla oleva puoli tulee ylöspäin. Peitä ne multavalla maalla, lehdillä tai oljilla.

Milloin idättää ja milloin ei

Jos maa on saavuttanut oikean lämpötilan perunanviljelyyn (vähintään +8 °C), ei ole tarpeen idättää tai esikasvattaa. Istuta perunat suoraan maahan. Idätyksen tai esikasvatuksen idea on saada aikainen sato ja voittaa aikaa, kun ei vielä voi istuttaa ulos. Varhaisen sadon lisäksi voit myös vähentää lehtimätätaudin riskiä idättämällä tai esikasvattamalla, koska tauti iskee usein vasta myöhemmin loppukesästä.

Perunatorni
Kuva: Flickr.com

Voit myös unohtaa perunamaan ja käyttää perunaruukkuja tai viljelylaatikoita. Jos kasvatat kohopenkissä tai viljelylaatikossa, maa lämpenee nopeammin kuin avomaalla.

Hyödynnä jääkaapissa itäneet perunat

Joskus perunat alkavat itää itsekseen jääkaapissa tai kuivakaapissa. Näitä voi istuttaa, mutta koska ne eivät ole sertifioitua siemenperunaa, on olemassa riski, että maaperään tulee tauteja. Mutta ruukku- tai ämpäriviljelyssä tämä ei ole ongelma – multamäärä on rajattu ja sen voi vaihtaa, jos ilmenee sairauksia. Mitä pidemmät idut, sitä helpommin ne katkeavat istuttaessa.

Lähde: Leva & Bo