Puutarhat ja metsät ovat tällä hetkellä pullollaan marjoja ja sieniä – ei siis olekaan ihme, että suomalaisten keittiöissä säilötään tällä hetkellä ahkerasti raaka-aineita talvea varten.

Keräsit luonnonantimia metsästä tai pihaltasi niin sama kysymys tulee usein mieleen: Mikä olisi paras tapa säilöä kukin raaka-aine?

Puhtaus on tärkeintä

Säilöntä on järkevää silloin, kun satoa kertyy niin paljon ettei kaikkea yksinkertaisesti pysty nauttimaan tuoreena. Lisäksi säilömisen avulla herkuista pääsee nauttimaan myös talviaikaan.

– Säilöntämenetelmää valitessa paras vinkki on se, että mikä maistuu arjessa parhaiten ja mikä tulee käytettyä, Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Silander kertoo.

Ihan kaikessa säilönnässä tulisi ottaa huomioon eräs seikka.

– Puhtaus on puoli säilykettä, Silander toteaa.

Kuva: pxhere.com

Parhaat tavat säilöä

Pakastaminen

Moni pakastaa marjat talvea varten. Jos tilaa ei ole valtavasti niin soseuttamalla pakastimeen voi saada mahtumaan enemmän.

– Mikrossakin voi soseuttaa. Martoilla on siihen hyvä ohje. Soseisiin ei tarvitse välttämättä edes sokeria lisätä. Soseet voi hyvin laitaa pussiin ja sitten ne voi pinota pakastimeen päällekkäin, Silander vinkkaa.

Mehustaminen

Mehumaijalla saa valmistettua kätevästi mehua suuristakin määristä marjoja. Lisäksi erilaisia makuvariantteja on käytännössä loputon määrä.

Kuivaaminen

Sienet ja yrtit kannattaa säilöä kuivaamalla. Tosin kuivattuja marjojakin on kiva ripotella esimerkiksi jogurtin tai puuron sekaan.

– Omenasato on ollut tänä vuonna todella hyvä. Hedelmiä ja kasviksia voikin hyvin kuivata.

Kuva: Wikipedia commons

Etikkäsäilöntä

Etikkasäilöntä on erinomainen vihanneksille ja joillekin sienille. Kokeile säilöä kesäkurpitsaa etikkaan!

– Kesäkurpitsa on yleensä hyvin satoisa, josta voi tehdä monenlaisia ruokia. Se sopii myös esimerkiksi kesäkurpitsapikkelssiksi, jota voi käyttää siellä, missä käyttäisi kurkkupikkelssiäkin, Niina vinkkaa.

Fermentointi ja tuoresäilöntä.

Tavallista harvinaisempia säilöntätapoja ovat fermentointi ja tuoresäilöntä. 

– Hapattaminen kiinnostaa monia. Sillä tehdään muun muassa hapankaalia. Myös muita kasviksia voidaan hapattaa.

– Hapatuksen lisäksi voidaan tuoresäilöä. Meillä Suomessa kasvaa hyviä marjoja, jotka ovat täynnä bentsoehappoa ja ne säilövät tavallaan itsessään. Esimerkiksi lakka, puolukka ja karpalo säilyvät survoksena sellaisenaan, Silander kertoo.

Jaa vinkit ystävillesi, jotka ovat aktiivisia marjastajia ja sienestäjiä!

Lähde: MTV Uutiset