Kahvin keittäminen tai itse kahvi ei ole asia, jota asiantuntijat kauhistelevat, kun he kuulevat suomalaisten kahvinjuontitottumuksista.

Kaikista eniten kauhistusta herättävä asia on likainen kahvinkeitin.

– Varsinkin Suomessa näkee usein, että kahvinkeitintä ei ole puhdistettu moneen kuukauteen tai tiedetä edes, milloin viimeksi se on puhdistettu, kahviasiantuntija Roosa Jalonen kertoo Ilta-Sanomille.

Hyvänmakuinen kahvi syntyy puhtaiden välineiden avulla. Kahvia keitettäessä siitä jää kannuun sekä suodattimeen rasvaa, minkä vuoksi huuhtelu pelkällä vedellä ei riitä. Kahvinkeittimiin kertyy myös ajanmyötä myös hanavedessä olevaa kalkkia.

Vesisäiliöön tulisi kaataa vettä vain puhtaalla vesikannulla. Mitä puhtaampana keittimen pitää, sitä paremman makuista kahvia sillä saa keitettyä.

– Kahvinkeittimen säännöllinen puhdistaminen vaikuttaa paitsi kahvin makuun, mutta auttaa pidentämään kahvikoneen ikää.

Miten puhdistat kahvinkeittimen?

– Tämä riippuu täysin siitä, kuinka usein kahvia keitetään laitteella, Jalonen kertoo IS:lle.

Kahvinkeittimen lasikannun ja suodatinosan tulee puhdistaa aina käytön jälkeen astianpesuaineella.

Kahvinkeittimen voi pestä myös ruokasoodan ja kuumalla vedellä.

Kahvinkeittimen sisäosat, kuten vesisäiliö ja putkisto vaativat perusteellisen puhdistuksen. Kaupoista saa tähän aineita tähän tarkoitukseen.

Kyseiset puhdistusaineet auttavat irrottamaan öljyä ja kalkkia keittimestä.

– Jos puhdistus on täysin vierasta, niin voi aloittaa vaikka puhdistamalla kahvinkeittimen läpikotaisin kerran kuukaudessa. Silloin mennään jo hyvään suuntaan, Jalonen kertoo.

Lähde: IS / Ruokala