![Älä heitä kananmunankuoria roskiin: Tee sen sijaan tämä ja viherkasvisi kiittävät Älä heitä kananmunankuoria roskiin: Tee sen sijaan tämä ja viherkasvisi kiittävät](https://herkuttelija.fi/wp-content/uploads/2024/07/pexels-jari-lobo-456989711-19071342-scaled.jpg)
Kananmunankuorten ripottelu kasvien juurelle on vanha ja suosittu puutarhavinkki, joka pitää kutinsa vielä tänäkin päivänä.
Kananmunankuoret ovat monissa kotitalouksissa tuttu sivutuote, joita biojätteen sijasta käyttää niin puutarhassa kuin viherkasvienkin ravintona.
Listasimme alapuolelle miksi viherkasvit hyötyvät kananmunankuorista.
Ravinteiden lähde
Kananmunankuoret sisältävät pääosin kalsiumkarbonaattia, joka hajoaa maaperässä ja vapauttaa kalsiumia. Kalsium on tärkeä ravinne monille kasveille, sillä se edistää soluseinien vahvistumista ja ehkäisee esimerkiksi tomaatintaimien latvamätää, joka johtuu kalsiumin puutteesta.
Happamuuden neutralointi
Kuoret voivat auttaa vähentämään maaperän happamuutta, koska ne ovat emäksisiä. Varmista ensin pitääkö kasvisi happamasta vai emäksisestä maaperästä.
Parantaa maan rakennetta
Kuoret hajoavat ajan myötä ja voivat parantaa maaperän rakennetta, erityisesti jos niitä käytetään kompostissa tai sekoitetaan mullan sekaan. Kuohkea multa edistää juurten kasvua ja ehkäisee juurimätää.
Miten käyttää kananmunankuoria:
- Murskaa kuoret pieniksi palasiksi.
- Ripottele niitä kasvien juurelle suoraan maahan.
- Voit myös kuivata ja jauhaa kuoret hienoksi jauheeksi ja sekoittaa maahan.
Jaa vinkkiä eteenpäin!