Moni tekee ison satsin ruokaa metallivuoassa ja laittaa sen sellaisenaan jääkaappiin, folio vain suojaksi päälle. Käytännöllistä, mutta ei kovin hyvä idea – eikä edes turvallista.

Ruokaviraston mukaan metallisen vuoan ja alumiinifolion väliin voi muodostua niin sanottu sähköpari. Tämä aiheuttaa korroosiota, jolloin foliosta alkaa liueta alumiinia ruokaan. Seurauksena voi olla haittaa sekä maun, että terveyden osalta.

Käytä lasista tai keraamista vuokaa

Jos käytät lasi- tai keraamista vuokaa, sähköparia ei synny. Lasi on aina varmin valinta säilytykseen. Muovia voi käyttää, mutta vain siihen tarkoitettuja astioita – ei esimerkiksi vanhoja jäätelörasioita, joista voi irrota mikromuovia.

Jos ruoan siirtäminen kannellisiin rasioihin tuntuu työläältä, voi vuoan suojata väliaikaisesti leivinpaperilla folion sijaan.

Ruoka jäähtyy hitaammin metallivuoassa

Ruoan jäähdyttäminen metallivuoassa ei ole tehokasta. Suuressa astiassa jäähtyminen kestää pitkään, mikä heikentää säilyvyyttä. Joissain tapauksissa myös vuoan pinnoite voi vaurioitua tai valurauta ruostua.

Happamat ruoat vaativat erityistä varovaisuutta. Jos ruoka tai juoma on hapanta, kuten tomaattinen kastike, marjasose tai mehu, sitä ei pidä valmistaa tai säilyttää alumiinisissa astioissa tai kattiloissa. Happo reagoi alumiinin kanssa, jolloin sitä voi liueta ruokaan.

Tiesitkö, ettei tätä yhdistelmää kannata käyttää jääkaapissa?

LUE MYÖS: Lohilaatikko saa upean maun tästä juustosta – perheeni söi vuoan kerralla tyhjäksi (Kalajutut.fi)