Moni haluaa säästää keittiössä aikaa ja vaivaa. Oikotiet eivät kuitenkaan aina johda hyvään lopputulokseen ja pahimmassa tapauksessa voi tulla jopa ruokamyrkytys.

Henri Alén otti kantaa somealusta X:n käyttäjän niksiin, jonka tarkoituksena oli helpottaa arkea.

– Luin, että riisiä ei saisi uudelleenlämmittää, eikö tämä ole aivan höpöpuhetta? Keitän aina sunnuntaisin koko viikon riisit, spagetit ja perunat, jotka on sitten kätevä mikrossa lämmittää lisukkeeksi. Hyvin säilyy verannalla, kun laittaa öljyä sekaan, X:n käyttäjä kirjoitti Henri Alénille.

Sai Alénilta täystyrmäyksen

– Ei ihme, jos Rouvalla inasen röpöttää massu. Riisi on paras alusta mikrobien kasvuun, Álen totesi kylmästi.

Keitetyn riisin säilyvyys ei ole hyvä ja monien asiantuntijoiden mukaan riisiä ei kannattaisi lämmittää ollenkaan uudestaan.

Asiantuntijoiden mukaan ylimääräinen riisi tulisi heittää pois, sillä sen uudelleenlämmitys voi olla riski.

Metropol-korkeakoulun lehtori Preben Vestergaard Hansen ja tanskalaisen Statens Serum Instituutin tutkija (SSI) Steen Ethelberg kehottavat heittämään terveydelle vaaralliset riisintähteet pois, IS uutisoi.

– Bakteeri aiheuttaa ruokamyrkytyksen, sanoo Ethelberg. Mikäli riisiä joka tapauksessa haluaa käyttää uudelleen, tulisi riisi paistaa tai antaa kiehua 30 minuuttia.

Riisipiirakat ja kotiruoan tähteet eivät välttämättä ole paras eväs työpaikalle erityisesti silloin, jos ruoka altistuu pitkäksi ajaksi huoneenlämmölle.

Ruokamyrkytyksen voi IS:n mukaan ehkäistä 7:llä nyrkkisäännöllä.

  1. Pese kädet ennen ruoanlaittoa ja ennen syömistä.
  2. Jos teet ruokaa, jäähdytä se nopeasti ja laita kylmään.
  3. Heitä ruoka pois, jos se on seissyt huoneenlämmössä yli neljä tuntia.
  4. Syö kunnolla kuumennettua ruokaa. Terve aikuinen kestää useimmiten ruokaan kerääntyneet bakteerit, kunhan annoksen kuumentaa huolella.
  5. Ole tarkka siitä, että kylmäketju ei katkea. Jos ketju katkeaa, pöpöt voivat päästä lisääntymään.
  6. Mieti, millaista ruokaa otat mökille tai piknikille. Esimerkiksi liha, kala, kana ja majoneesit on tarpeellista säilyttää viileässä.
  7. Pese huolella salaatit ja muut tuoretuotteet.

Lähde: IS / Ruokala