Yleinen virhe heikentää kahvin makua.
Ilta-Sanomien tekemässä kyselyssä selvitettiin, miten suomalaiset toimivat kahvia keittäessään ja hoitaessaan keitintä kotona.
Kyselyssä esitettiin yksinkertainen kysymys: ”Keitit juuri kahvia. Miten toimit?” Vastauksia kertyi lähes 26 000.
Suurin osa, noin 69 prosenttia vastaajista, sammuttaa keittimen, huuhtaisee pannun kevyesti ja asettaa sen takaisin paikoilleen. Lähes viidennes, eli 19 prosenttia, pesee pannun huolellisesti ennen kuin palauttaa sen paikalleen. Loput, noin 12 prosenttia, jättävät pannun huuhtelematta kokonaan ja odottamaan seuraavaa käyttökertaa.
Vaikka kahvipannun pesu jokaisen käyttökerran jälkeen saattaa tuntua ylimääräiseltä vaivalta, se ei ole turhaa. Kahvinkeittimen ja pannun puhtaus vaikuttaa merkittävästi kahvin makuun – aivan kuten pavun laatu ja keittotapa.

Jotkin keittimet ovat kuukausia puhdistamatta
Kahvipannu olisi siis syytä pestä kunnolla joka käyttökerran jälkeen. Pelkkä huuhtelu jättää pannuun rasvajäämiä, jotka ajan myötä tummuvat näkyviksi läikiksi. Lisäksi pannua ei tulisi käyttää veden kaatamiseen keittimen säiliöön, sillä likainen pannu voi siirtää rasvaa ja jäämiä vesisäiliöön. Vesi kannattaa aina mitata erillisellä ja puhtaalla kannulla.
Myös suodatinosa kaipaa puhdistuksen jokaisen käytön jälkeen, samoin kuin keittimen pinta ja lämpölevyt.
Monet laitevalmistajat suosittelevat pannun käsinpesua astianpesukoneen sijaan, sillä konepesu saattaa vahingoittaa lasia tai pinnoitetta.
Marttojen ohjeiden mukaan kahvinkeittimen osat voi pestä astianpesuaineella tai ruokasoodalla ja kuumalla vedellä. Ruokasooda auttaa irrottamaan pinttyneen kahvirasvan tehokkaasti.
Mitä puhtaampana kahvinkeittimen pitää, sitä parempaa kahvia sillä saa valmistettua.
– Kahvinkeittimen säännöllinen puhdistaminen vaikuttaa paitsi kahvin makuun, mutta auttaa pidentämään kahvikoneen ikää, Marttojen sivulla todetaan.
Lähde: IS
 
 











