Tämä tutkimus antaa kahvinjuojille syyn hymyillä.
Tuore laaja analyysi viittaa siihen, että säännöllinen kahvinjuonti saattaa liittyä pienempään riskiin sairastua pään ja kaulan alueen syöpiin. Tee sen sijaan näyttää käyttäytyvän tutkimuksissa huomattavasti monimutkaisemmin.
Runsas kahvinjuonti laski riskejä ja myös kofeiiniton versio osoitti positiivisia vaikutuksia
Tutkimuksen mukaan henkilöt, jotka joivat yli neljä kupillista kahvia päivässä, sairastuivat pään ja kaulan alueen syöpiin harvemmin kuin ne, jotka eivät juoneet kahvia lainkaan. Tutkimuksessa arvioitiin riskin pienenevän noin 17 prosenttia. Havainnot julkaistiin Cancer-lehdessä, josta myös The Guardian raportoi.
Huntsman Cancer Institute -tutkimuskeskuksen tutkija Yuan-Chin Amy Lee kertoo, että kahvin vaikutukset näkyivät eri tavoin eri syöpätyypeissä – ja yllättäen myös kofeiiniton kahvi toi joissakin tapauksissa suojaavaa vaikutusta.

Yli 9 500 syöpätapausta mukana analyysissa
Tulokset perustuvat 14 kansainvälisen tutkimuksen aineistoihin Euroopasta, Yhdysvalloista ja Latinalaisesta Amerikasta. Mukana oli yhteensä 9 548 pään ja kaulan alueen syöpään sairastunutta sekä 15 783 verrokkia. Aineistosta löytyi tietoa myös kofeiinittoman kahvin käytöstä yhdeksän tutkimuksen osalta.
Tutkijat huomioivat analyysissä useita riskitekijöitä, kuten tupakoinnin, alkoholin, iän, sukupuolen sekä ruokavalion laadun.
Teen kohdalla tulokset jakautuivat kahteen suuntaan
Kahvin selkeiden havaintojen rinnalla teen vaikutukset olivat vaihtelevampia. Yksi päivittäinen kupillinen vaikutti lievästi suojaavalta, mutta useamman kupin juominen oli yhteydessä kohonneeseen kurkunpään syövän riskiin. Tutkijat arvelevat, että tee voi joillakin lisätä refluksitautia, joka taas altistaa kurkunpään kudoksia ärsytykselle.
Tutkimuksessa rajoituksia
Kahvin ja teen tarkkaa laatua tai valmistustapaa ei voitu analysoida, sillä nämä tiedot puuttuivat. Lisäksi kulutustottumukset perustuivat osallistujien omiin arvioihin, mikä lisää mittausvirheen mahdollisuutta.
King’s College Londonin professori Tom Sanders muistuttaa myös havainnointitutkimusten rajoista: on vaikea täysin erottaa kahvinjuonnin vaikutuksia muista elämäntapatekijöistä.
Sanders huomauttaa, että runsaasti kahvia tai teetä juovat voivat elämäntavoiltaan poiketa niin merkittävästi muista, että osa havainnoista voi selittyä muilla tekijöillä kuin itse juomilla.
Tulokset ovat kaiken kaikkiaan kuitenkin hyviä ja kahvia juovat ihmiset voivat jatkaa tottumustaan huoletta.













