Päivittäinen iso lasillinen maitoa voi vähentää paksu- ja peräsuolen syöpien riskiä jopa viidenneksellä, kertoo tuore tutkimus.

The Guardian raportoi Isossa-Britanniassa tehdystä laajasta terveystutkimuksesta. Sen mukaan ylimääräinen 300 milligramman päivittäinen kalsiumannos voi pienentää suolistosyöpien riskiä jopa 17 prosentilla.

Puolessa tuopillisessa maitoa, eli hieman vajaassa kolmessa desilitrassa, on noin 300 milligrammaa kalsiumia.

– Tämä tutkimus tarjoaa vahvaa näyttöä siitä, että maitotuotteet voivat ehkäistä paksusuolen syöpää, suurelta osin niiden sisältämän kalsiumin ansiosta, kertoo tutkimusta johtanut tohtori Keren Papier, joka toimii vanhempana ravitsemusepidemiologina Oxfordin yliopistossa.

Lisäksi todettiin, että kasvipohjaisilla maitojuomilla, joihin on lisätty kalsiumia, on samanlaisia suojaavia vaikutuksia.

– Kalsiumin on havaittu vaikuttavan suotuisasti sekä maitotuotteissa että kasvipohjaisissa maidonkorvikkeissa, mikä viittaa siihen, että kalsium on keskeinen tekijä riskin pienentämisessä, Papier jatkaa.

Tutkimus julkaistiin hiljattain Nature Communications -julkaisussa.

Vauraiden maiden syöpä

Paksu- ja peräsuolen syövät ovat maailmanlaajuisesti kolmanneksi yleisimpiä syöpiä. Niitä diagnosoidaan vuosittain lähes kahdella miljoonalla ihmisellä. Paksu- ja peräsuolen syöpiin menehtyy vuodessa noin miljoona ihmistä.

Näitä syöpiä esiintyy erityisesti vauraissa maissa. Ennusteiden mukaan diagnoosien määrä voi nousta jopa 3,2 miljoonaan vuoteen 2040 mennessä, ja kuolemantapaukset voivat lisääntyä 1,6 miljoonaan.

Syitä suolistosyöpien huomattavaan kasvuun erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa ei täysin ymmärretä. Vuosina 1990–2018 suolistosyöpien määrä 25–49-vuotiaiden keskuudessa Yhdistyneessä kuningaskunnassa kasvoi 22 prosenttia.

Ruokavalion ja elämäntapojen rooli

Vaikka suolistosyöpien lisääntyminen on huolestuttavaa, yli puolet näistä syövistä on vältettävissä ruokavaliolla ja elämäntapamuutoksilla.

Keskeistä on ylläpitää terveellinen paino, syödä runsaasti kuitupitoisia ruokia, vähentää alkoholin käyttöä, harrastaa liikuntaa ja välttää tupakointia. Ruokavalion merkitys on erityisen suuri, sillä yksi viidestä syövästä liittyy liialliseen punaisen tai prosessoidun lihan kulutukseen.

Aiemmat tutkimukset ovat viitanneet siihen, että maitotuotteet saattaisivat pienentää suolistosyöpien riskiä, mutta näyttöä on ollut rajallisesti.

Papier ja hänen tutkimusryhmänsä analysoivat yli 540 000 naisen ruokavaliota koskevia tietoja yli 17 vuoden ajalta. Tutkimus selvitti, miten 97 erilaista ruokaa, juomaa ja ravintoainetta vaikuttavat paksu- ja peräsuolen syöpien riskiin.

Tutkimuksessa havaittiin, että kalsiumilla on suojaava vaikutus näitä syöpiä vastaan. Samalla vahvistui, että alkoholin sekä punaisen ja prosessoidun lihan kulutus lisää riskiä.

Kalsiumin merkitys

20 grammaa alkoholia päivässä, eli noin iso lasillinen viiniä, oli yhdistetty 15 prosenttia kohonneeseen riskiin sairastua paksu- ja peräsuolen syöpiin. Vastaavasti 30 grammaa punaista ja prosessoitua lihaa nosti riskiä 8 prosenttia.

Tutkimus keskittyi pääosin postmenopausaalisiin naisiin, mutta Papier arvioi kalsiumin suojaavan vaikutuksen koskevan myös miehiä ja nuorempia henkilöitä.

– Uskomme, että kalsium suojaa suolistoa sitoutumalla sappihappoihin ja vapaisiin rasvahappoihin paksusuolessa, mikä vähentää niiden syöpää aiheuttavaa potentiaalia, Papier selittää.

– Paksu- ja peräsuolen syöpien yleisyys Yhdistyneessä kuningaskunnassa korostaa, kuinka tärkeää on löytää tapoja niiden ehkäisemiseen, sanoo Sophia Lowes, joka työskentelee Cancer Research UK -järjestössä.

Tutkimusta rahoitti Cancer Research UK, brittiläinen järjestö, joka tukee syöpähoitoja ja -tutkimusta sekä jakaa tietoa syövän ehkäisemisestä.

– Odotamme innolla tarkempia lisätutkimuksia, joissa selvitetään tarkemmin tiettyjen ravintoaineiden, kuten kalsiumin, vaikutuksia. Näin voimme vähentää tämän vakavan sairauden vaikutusta, Lowes toteaa.