Raparperi on herkku, josta saa mahtavia lisukkeita ja jälkiruokia.

Raparperin kaikkia osia, kuten esimerkiksi lehtiä, ei kuitenkaan kannata syödä. Raparperin lehtiä ei saa syödä, koska ne sisältävät runsaasti oksaalihappoa sekä muita myrkyllisiä aineita, jotka voivat olla haitallisia tai jopa vaarallisia terveydelle.

Kerromme alla tarkempia syitä miksi lehtien käyttäminen ravintona ei ole hyvä ajatus.

Raparperi
Kuva: Wikipedia Commons

Tarkemmat syyt:

  1. Korkea oksaalihappopitoisuus:
    • Oksaalihappo sitoo elimistössä kalsiumia, mikä voi johtaa kalsiumin puutokseen ja munuaiskivien muodostumiseen.
    • Suuret määrät voivat aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua, ripulia, vatsakipuja, ja vakavissa tapauksissa munuaisvaurioita.
  2. Muut haitalliset yhdisteet:
    • Raparperin lehdet sisältävät myös muita yhdisteitä, jotka voivat ärsyttää suolistoa ja lisätä myrkytysriskiä.
  3. Riskit lapsille ja eläimille:
    • Erityisesti pienillä lapsilla ja kotieläimillä raparperin lehtien syöminen voi olla erittäin vaarallista pienen kehonpainon vuoksi.

Voiko pieni määrä aiheuttaa haittaa?

Yksi satunnainen pieni määrä ei todennäköisesti aiheuta vakavaa myrkytystä aikuiselle, mutta turhaa riskiä ei kannata ottaa, etenkin kun syötäviä osia (varret) on usein runsaasti ja turvallisesti käytettävissä.

Suurin osa tietää ettei raparperin lehtiä saa syödä, mutta asiasta on silti hyvä muistuttaa. Jaa tieto eteenpäin.