Kotimaiset herneet ovat sesongissa ja niitä kannattaa nauttia päivittäin!

Ravitsemussuositusten mukaan jokaisen suomalaisen tulisi nauttia päivittäin vähintään puoli kiloa kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Palkokasvien, kuten herneiden, tulisi kattaa tästä määrästä noin 50–100 grammaa.

Herne on erinomainen kesäherkku, joka ei ole vain maukas naposteltava, vaan myös monipuolinen ja ravinteikas lisä arjen aterioihin.

pexels aboodi 17975576
Kuva: pexels.com

Näin herneet tukevat terveyttäsi:

1. Sydämesi kiittää

Runsaasti kasviksia, kuten herneitä, syövät ihmiset sairastuvat harvemmin sydän- ja verisuonitauteihin. Herneistä saa kuitua, kasviproteiinia ja kaliumia – yhdistelmä, joka voi auttaa erityisesti keski-iän kynnyksellä olevia laskemaan verenpainetta. Lisäksi on havaittu, että sydän voi paremmin, kun osa proteiinista tulee kasvikunnan tuotteista lihan sijaan.

2. C-vitamiini helpottaa allergiaoireita

Sadassa grammassa herneitä on noin 20 mg C-vitamiinia. C-vitamiini voi tukea vastustuskykyä, mutta se saattaa myös lievittää allergioihin liittyviä oireita, kuten turvotusta ja tulehdusta.

3. Kuitu tukee painonhallintaa

Herneet sisältävät runsaasti kuitua ja proteiinia, jotka yhdessä edistävät kylläisyyden tunnetta. Ne ovat myös suhteellisen vähäkalorisia ja niiden matala glykeeminen indeksi auttaa pitämään verensokerin tasaisena. Tämä on hyödyllistä etenkin diabeetikoille ja niille, joilla on taipumusta painonnousuun.

4. Iho ja hiukset saavat ravintoa

Herneistä saa A-vitamiinia, joka on tärkeää ihon ja hiusten hyvinvoinnille. Se tukee ihon uusiutumista ja edistää talintuotantoa, joka auttaa ylläpitämään kosteustasapainoa luonnollisesti.

5. Suolisto kiittää

Kuidut edistävät vatsan toimintaa pehmentämällä ulostetta ja helpottamalla sen kulkua. Lisäksi runsaasti kuitua sisältävä ruokavalio voi pienentää riskiä sairastua paksu- tai peräsuolisyöpään.

Jaa uutinen ystävillesi, jotta he muistavat popsia herneitä!