Muskottipähkinä, monille tuttu keittiöiden klassikkomauste ja se nousee säännöllisesti esiin keskusteluissa sen terveysvaikutuksista ja turvallisesta käytöstä.
Muskottipähkinä on trooppinen puu, joka kasvaa etenkin Indonesiassa, Intiassa, Sri Lankassa ja Karibian saarilla. Kypsyessään hedelmä halkeaa ja sen sisältä paljastuu kiiltävän, ruskea siemen.
Siementä ympäröivä punertava kalvo, muskottinkukka, hyödynnetään niin ikään mausteena. Ennen myyntiä siemen kuivatetaan ja toimitetaan joko kokonaisena tai jauhettuna.

Mahdolliset terveyshyödyt
Ruoansulatuksen tuki
Perinteisesti muskottipähkinää on käytetty lievittämään erilaisia vatsavaivoja. Pieninä määrinä sen on kerrottu helpottavan ilmavaivoja ja tukevan normaalia ruoansulatusta.
Antioksidantteja
Mauste sisältää fenolisia yhdisteitä, joiden uskotaan suojaavan kehon soluja hapettumisstressiltä.
Antimikrobinen vaikutus
Joidenkin tutkimusten perusteella mausteella voi olla bakteerien kasvua hillitseviä ominaisuuksia.
Rentoutumista edistävät vaikutukset
Pienet määrät muskottipähkinää on yhdistetty rauhoittumiseen, ja sitä on käytetty perinteisesti unettomuuden lievityksessä – tieteellinen näyttö on kuitenkin toistaiseksi rajallista.
Tulehduksia mahdollisesti hillitsevät ominaisuudet
Kokeelliset havainnot viittaavat siihen, että muskottipähkinä saattaa vähentää tulehdusta ja lievittää lieviä kiputiloja, kuten nivelarkuutta.

Riskit ja huomioitavaa
Vaarallista suurina annoksina
Muskottipähkinän yhdisteet, kuten miristiini ja safroli, voivat suurissa määrissä aiheuttaa vakavia hermostollisia oireita. Jo 5–10 gramman annosten on raportoitu aiheuttavan huimausta, pahoinvointia ja hallusinaatioita.
Raskaus ja imetys
Runsasta käyttöä ei suositella raskauden aikana. Myös imetyksen aikana suositellaan varovaisuutta.
Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa
Mauste voi vaikuttaa joidenkin lääkkeiden, kuten tiettyjen masennus- ja verenpainelääkkeiden, tehoon. Lääkitystä käyttävien kannattaa keskustella asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
Maksa ja munuaiset koetuksella suurilla määrillä
Pitkäaikainen tai runsas käyttö voi kuormittaa maksaa ja munuaisia, erityisesti jos taustalla on jo valmiiksi sairauksia.

Turvallinen käyttömäärä
Asiantuntijat korostavat, että muskottipähkinää tulisi käyttää vain mausteena, ei ravintolisänä. Tyypillinen turvallinen käyttömäärä on noin ¼–½ teelusikallista vuorokaudessa. Tämä riittää tuomaan mausteelle tyypillisen aromin ja mahdolliset hyödyt ilman suurempia haittoja.
Lähteet: Healthline: Nutmeg Benefits and Risks, National Center for Biotechnology Information (NCBI), European Food Safety Authority (EFSA)












