Piharatamo on yllättävän ravinteikas ja monipuolinen villiyrtti! Melkeinpä kaikenlaisilla pihoilla viihtyvää kasvia voi käyttää ravintona monella tavalla.

Ravintoarvo ja hyödyt:

  • Sisältää kuitua, joka tukee ruoansulatusta.
  • Hyvä lähde C-vitamiinille, A-vitamiinille ja K-vitamiinille.
  • Sisältää myös kalsiumia, rautaa ja magnesiumia.
  • Lehdet sisältävät bioaktiivisia yhdisteitä (kuten aukubiinia ja flavonoideja), joilla on tulehduksia ehkäiseviä ja parantavia vaikutuksia.
053dea9b f1cd 4f5b b86c 7fbf9371560f
Kuva: Herkuttelija.fi

Käyttö ruuassa:

  • Nuoret lehdet (ennen kukintaa) sopivat raakana salaatteihin tai smoothieihin.
  • Voit myös höyryttää tai paistaa lehtiä kevyesti kuten pinaattia.
  • Vanhemmat lehdet ovat kovempia ja karheampia, mutta sopivat esimerkiksi keittoihin, pestoihin tai wokkeihin.
  • Kuivattuna lehtiä voi käyttää yrttiteen valmistukseen.
  • Siemenet voi kerätä ja käyttää esimerkiksi kuitulisänä.

Maku:
Nuorissa lehdissä on mieto maku. Vanhat lehdet voivat olla karheampia ja kitkerämpiä.

Huomio: Muista kerätä piharatamo vain puhtailta alueilta, ei esimerkiksi teiden varsilta tai koirien ulkoilutuspaikoilta!

1698712495 11c99f2f5a c
Kuva: Flickr.com

Piharatamo-pesto

Ainekset:

  • Noin 2 dl nuoria piharatamon lehtiä
  • 1 dl oliiviöljyä (tai muuta hyvää kasviöljyä)
  • 1/2 dl pähkinöitä (esim. cashew-, saksan- tai pinjansiemeniä)
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 1/2 dl parmesaanijuustoa raastettuna (vegaaninen versio onnistuu ilman tai ravintohiivalla)
  • 1/2 tl suolaa
  • (halutessa 1 rkl sitruunamehua tai omenaviinietikkaa raikastamaan makua)

Ohjeet:

  1. Laita pähkinät ja valkosipulit tehosekoittimeen tai mortteliin ja jauha karkeaksi.
  2. Lisää piharatamon lehdet ja jauha lisää.
  3. Lisää oliiviöljy ohuena nauhana, samalla sekoittaen, kunnes saat tasaisen mutta vähän rakeisen peston.
  4. Sekoita lopuksi joukkoon parmesaaniraaste ja mausta suolalla (ja halutessasi sitruunamehulla).
  5. Maista ja säädä makua suolalla tai hapolla oman maun mukaan.

Käyttövinkki:
Tämä pesto sopii hyvin pastan kanssa, leivän päälle, perunoiden maustamiseen tai vaikka kalan ja grillikasvisten kastikkeeksi!