Retiisin naatit (eli retiisin vihreät lehdet) ovat täysin syötäviä ja monipuolisia käytössä.

Isoäidilläni oli aina tapana käyttää niitä salaateissa ja leivän päällä. Omasta mielestäni retiisin naatin maku muistuttaa hieman rucolaa – se onkin aliarvostettu osa retiisiä, vaikka se sisältää paljon ravinteita.

Jos et ole vielä ehtinyt tehdä istutuksia niin ei hätää, sillä retiisi kasvaa nopeasti tuottaen satoa yleensä jo 3-5 viikon jälkeen kylvöstä.

Miksi naatit kannattaa hyödyntää?

  • Ravintoarvo: Sisältävät runsaasti C-vitamiinia, A-vitamiinia, kalsiumia ja rautaa.
  • Maku: Hieman pippurinen, muistuttaa rucolaa tai naurista.
  • Käyttöehdotus: Naattien maku ja rakenne ovat parhaimmillaan tuoreina, joten ne kannattaa käyttää pian sadonkorjuun jälkeen.
retek 1 640x400 1

Käyttövinkkejä

  1. Pesto
    • Valmista pestoa retiisin naateista, oliiviöljystä, valkosipulista, pähkinöistä ja parmesaanista.
  2. Salaatit
    • Nuoret, pehmeät naatit sopivat tuoreina salaatin joukkoon antamaan potkua.
  3. Wokit ja keitot
    • Lisää lopuksi keittoihin tai wokkeihin kuten pinaattia.
  4. Munakkaat ja piirakat
    • Silppua ja lisää munakkaisiin, suolaisiin piirakoihin tai lettuihin.
  5. Smoothiet
    • Pieni määrä retiisin naatteja tuo vihreää väriä ja makua vihersmoothieen.

Vinkki säilytykseen

  • Irrota naatit heti sadonkorjuun jälkeen ja säilytä ne kosteassa paperissa jääkaapissa.
  • Käytä muutamassa päivässä, sillä ne nahistuvat nopeasti.

Oletko käyttänyt retiisin naatteja ruoanlaitossa?